Palestinska zastava zavijorit će se danas prvi put u UN-u

Palestinska zastava bit će podignuta u srijedu u Ujedinjenim nacijama (UN) prvi put, što je  tračak nade u vrijeme rastućeg očajanja što nije stvorena nezavisna država, kako je istakao palestinski predsjednik Mahmud Abas.
              
Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon i Abas će predsjedaviti petnaestominutom ceremonijom u 13.00 sati (19.00 sati po srednjevropskom vremenu), ubrzo nakon što se palestinski lider obrati Generalnoj skupštini UN-a, javlja agencija AFP.
              
Osamdesetogodišnji Abas je to nazvao “momentom nade” u članku objavljenom u Hafington postu uoči ceremonije. Prognozira se da će padati kiša skoro cijeli dan, a pozvane su stotine svjetskih lidera da prisustvuju. Jedan zvaničnik u palestinskoj misiji nije međutim mogao da kaže koliko će ih tačno doći, osim da će ih prisustvovati puno.
                
Izrael i SAD se protive podizanju zastave i smatraju  to simboličnim gestom koji ne služi miru.
 
Generalna skupština UN-a glasala je 10. septembra da se istaknu zastave Palestine i Vatikana, zemalja koje obje imaju status posmatrača.
              
Rezoluciju je podržalo 119 zemalja, 45 se uzdržalo, a 8 je bilo protiv, uključujući Australiju , Izrael i SAD. Izraelski ambasador u svjetskoj organizaciji Ron Prosor je taj potez označio “pokušajem da se otme UN”, insistirajući da je jedini put ka palestinskoj državnosti vodi kroz pregovore.
 
U pomenutom članku Abas je apelovao na međunarodnu zajednicu da hitno iskoristi trenutak sa ceremonije podizanja zastave i osigura jasan plan kako bi se okončala izraelska okupacija, podržala ljudska prava i postigla pravda.

–  Vrijeme je da se konačno postigne nezavisnost države Palestine, mirnim rješavanjem palestinsko – izraelskog sukoba – napisao je Abas.
 
Pozvao je na multilateralni mir kao ne Balkanu, rekavši da Palestinci ne mogu pregovarati direktno s Izraelom koji “pokazuje takav prezir prema pravima i postojanju našeg naroda”, kako je istakao. Abas će se obratiti Generalnoj skupštini u podne (18.00 sati po srednjeevropskom vremenu) i njegov govor će biti pomno praćen u vrijeme rastućeg nasilja.
              
GSUN-a je 2012. godine glasala za unapređenje statusa Palestine od entiteta, u državu nečlanicu posmatrača. Prije toga su Palestinci bezuspješno pokušali da 2011. godine postanu članica UN-a, jer nisu imali dovoljnu podršku u Vijeću sigurnosti.
 
Izraelski premijer Banjamin Netanyahu obratit će se GSUN-a dan kasnije, u četvrtak. Očekuje se da će on pozvati Palestince da prestanu huškanje na nasilje.

Fena