Panasonic prestaje da proizvodi plazma televizore

Panasonic prestaje da proizvodi plazma televizore

panasonic_viera_tc_p46g10

Japanski elektronski gigant Panasonic će, kako saznaje Rojters, u martu naredne godine prestati da proizvodi plazma televizore. Firma je to komentarisala veoma neodređeno, da razmatra dalje postupke i da još ništa nije odlučeno.

Prestanak proizvodnje plazma televizora se očekivao već duže vrijeme, a prve vijesti o tome su objavljene početkom ove godine iako je firma tada uvela novu tehnologiju koja je davala najljepšu sliku. Plazma televizori su bili sinonim za najkvalitetniju sliku, a glavni proizvođač je bio i ostao Panasonic. Međutim, udio plazma televizora na tržištu bio je prošle godine svega šest odsto. Najveći dio tržišta pokrili su LCD televizori (87 odsto). 

Plazme su po kvalitetu slike dugo bile neprevaziđene, ali su uvijek bile i znatno skuplje od LCD. I dok su LCD ekrani postepeno počeli da se prodaju i u manjim veličinama (sa kraćom dijagonalom), a samim tim i po nižoj cijeni, plazme su zadržale velike dijagonale. Koristili su ih prije svega profesionalci i veliki ljubitelji. Japanskim firmama u oblasti televizije u posljednje vrijeme uopšte ne ide dobro. Mjereno prema prihodima, Panasonic, zajedno sa Sonyem i Sharpom, prema Rojtersu ima na svjetskom tržištu udio manji od 20 odsto. Samsung drži 28 odsto, a LG 15 odsto.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica