Pandemija je promijenila i cijene na pijacama: Koliko građani kupuju voće i povrće?

Screenshot 4 1010
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pandemija je promijenila sve, pa i cijene na pijacama. Jedna od njih, Markale, gotovo je prazna. Da li i koliko građani kupuju na pijacama?
Građani kupuju u manjem obimu, nego ranije. Zbog pandemije i cijene su nove. Iste su na cijeloj pijaci i zavise od kvalitete proizvoda.


Malo je skuplje u odnosu na proljeće, ali opet gledam mahune su recimo 4 marke, znale su u proljeće biti 6. Znaju i oni da nemaju, da ljudi nemaju novca, kupim onoliko koliko mogu, svaki dan friško, rekla nam je gospođa koju smo sreli na pijaci.

Na jednom od štandova s povrćem dočekala nas je Muniba Huseljić iz Visokog, koja većinu proizvoda ubere na svom zemljištu. Kaže da su cijene prilagođene, čak ih koriguje ako je kupcu preskupo, a sve da bi prodala svoj proizvod.
– Slabo se uspije prodati, kupaca nema. Boje se korone vjerovatno, naroda nema. Ne uspijem svu svoju domaću robu prodati, prodajem je dva tri dana, zato što nema kupaca, ne smije narod da izlazi, ističe.

Ramiza Kadrić kaže da se bez obzira na novonastalu situaciju mora raditi. Ističe da kada bi država preuzela stvar u svoje ruke, te organizirala otkup njihovih domaćih proizvoda, svima bi bilo bolje i lakše.
– Što se tiče lično cijena, kako ide zima i jesen, tako i cijene rastu, jer je manje proizvoda. Paradajz je 3 marke, paprike su 4 marke, buranija je 5. Salata je 5 maraka, sad je trenutno manjak salate, kaže nam Ramiza.

Iz Udruženja potrošača kažu da nemaju kapacitete da prate cijene roba na tržištu, ali ni da država nema pravo formirati cijene, obzirom da nije proglašeno vanredno stanje.

ČITAJ JOŠ:  BiH: Prešao 350 kilometara da bi se ošišao u rodnom gradu
image

Građanima je odlazak na pijacu i nabavku voća i povrća sve teže, jer cijene koje tamo zatiču teško mogu da prihvate. Standard građana opada a previsoke cijene hrane za većinu građanstva opominju da živimo u zemlji koja ne vodi računa o svom stanovništvu.

Okanal

GODISNJICA
MARKETING