16 6 fd privrednici pandemija
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Pandemija korona virusa nanijela je štetu u svakoj pori našeg društva. Najteže su prošli oni koji su ostali bez posla, jer mnoga preduzeća nisu mogla poslovati u jeku pandemije, te tako nije bilo ni prihoda. Samo su pojedini uspjeli da se izbore i da zaštite svoje radnike.  

Iako je epidemiološka situacija bolja, ekonomija naše zemlje je na koljenima. Mnogi privrednici još dugo neće moći da se izbore sa gubicima nastalim zbog pandemije korona virusa. Smanjeno kretanje stanovništva, oslabljena kupo-prodajna moć, nemogućnost plasiranja proizvoda, nemogućnost izvoza sirovine i gotovog proizvoda, mnoge je dovelo u bezizlaznu situaciju. Samo one kompanije koje su radnika stavile na prvo mjesto, uspjele su opstati.  

„Teško smo održavali radna mjesta. Mi smo se trudili da svakako zadržimo sve zaposlene, čak smo u trajanju kovida, kad je bila rizična situacija, trudili smo se da zapošljavamo i nove ljude, jer mi se bavimo poslom koji zavisi od deficitarnog kadra”, ističe privrednik Vanja Vukojičić. 

„Značajan dio svojih proizvoda plasira na izvozna tržišta, prošle godine znamo da je Crna Gora i Hrvatska, kao jedan od naša dva najznačajnija tržišta, su bila posebno pogođena pandemijom, s obzirom da nije bilo turističke sezone, u tom smislu je bilo dosta otežano”, rekao je privrednik Vlado Sandić. 

Naredna godina biće veoma teška za građevinsku industriju, i to u pogledu plasmana proizvoda, odnosno poslovnih i stambenih prostora koje ova industrija proizvodi, smatra predsjednik Privredne komore Borko Đurić. On navodi da će mnogi odustati od poslovanja, a očekuje se i pad tražnje zbog loše kupo-prodajne moći i povećanja cijena, što je uzrokovala pandemija. 

„Privreda neće sigurno moći sama da se izbori sa svim tim problemima, ukoliko ne bude značajnije podrške Vlade kroz određena sretstva za modernizaciju privrednih kapaciteta i očuvanja ovog nivoa proizvodnje”, kaže Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS. 

Zbog uticaja pandemije mnoga manja preduzeća ugašena su, a mnogi radnici ostali su bez posla kao jedinog izvora prihoda. Bez finansijske pomoći privredi Bosna i Hercegovina još dugo neće moći da izađe iz krize, smatraju stručnjaci.