Pandora papiri stigli i do BiH: Energoinvest poslovao s offshore kompanijom zbog posla u Albaniji

Screenshot 1 14
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pandora papiri koji se prije svega tiču brojnih sumnjivih transakcija svjetskih moćnika i poznatih ličnosti otkrivaju detalje i za područje Balkana, a posljednji objavljeni dokumenti tiču se i bh. kompanije Energoinvest.

Novinar BIRN-a u Albaniji Besar Likmeta bavio se, u sklopu novinarske akcije Pandora papiri, transparentnošću posla izgradnje elektroenergetske mreže između Albanije i Kosova.

Iako je cijela procedura javne nabavke za albansku dionicu dalekovoda pokrenuta još 2011. godine, ona je obilježena brojnim navodima o korupciji, zbog čega je proces završetka javne nabavke prolongiran sve do aprila 2014. godine.

Tokom 2014. godine Operator prenosnog sistema Albanije (OST) potpisao je ugovor vrijedan 29 miliona eura s bh. inžinjerskom kompanijom “Energoinvest” za izgradnju albanske dionice, a posao je završen sredinom 2016. godine.

Da li postoje neregularnosti?

Prema dokumentima do kojih je došao BIRN, sporne radnje u ovom procesu vežu se za 2013. godinu.

“Dokumenti otkrivaju da je ‘Energoinvest’ platio ukupno više od 3,6 miliona eura maloj konsultantskoj firmi registriranoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u martu te godine. Firmu naziva ‘AL Energy Transmission’ vodi albanski biznismen Vasil Kallup”, navodi se.

Iako to ne mora nužno biti protuzakonito, stručnjaci upozoravaju da, kada se novac preusmjerava preko takozvanih offshore zona, odnosno jurisdikcija, povećava se i rizik od korupcije.

Bankovni izvadak koji prikazuje uplatu od Energoinvesta (Foto:BIRN)
Bankovni izvadak koji prikazuje uplatu od Energoinvesta (Foto:BIRN)

“U mnogim slučajevima, kompanije koje pobjeđuju na natječaju jesu fasada za skrivanje činjenice da je o nagodbi o osvajanju tendera pregovarano s podizvođačem”, kazao je Gjergji Vurmo, stručnjak za oblast “zarobljavanja države” pri strateškom Institutu za demokratiju i posredovanje sa sjedištem u Tirani.

Dalekovod između Albanije i Kosova bio je od posebne važnosti, ne samo zbog njegovog potencijala da znatno poveća prijenos električne energije između te dvije zemlje, već i kao temelj za uspostavu zajedničkog elektroenergetskog bloka integriranog u regionalno tržište.

Nakon smjene vlasti i ulaska u vladu Socijalističke partije sadašnjeg premijera Edija Rame, raspisan je drugi natječaj te je u decembru 2013. godine odabrana ponuda “Energoinvesta” od 29 miliona. OST je potpisao ugovor u aprilu 2014. godine, a “Energoinvest” je završio radove na dionici dugoj 151 kilometar između Tirane i kosovske granice u junu 2016. godine.

O kakvoj offshore kompaniji je riječ?

Kako prenosi BIRN, kompanija “AL Energy Transmission LTD” osnovana je u martu 2013. u Ras al-Khaimahu, jednom od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate, i to preko offshore pružatelja usluga “SFM Corporate Services”.

LinkedIn profil Vasila Kallupija (Foto: BIRN)
LinkedIn profil Vasila Kallupija (Foto: BIRN)

Prema dokumentima iz Pandora papira, “stvarni vlasnik” kompanije, dakle osoba koja u konačnici posjeduje ili kontrolira kompaniju bez obzira na to ko ima zakonsko vlasništvo, jeste žena imena Jola Duro, četrdesetogodišnja stanovnica albanskog glavnog grada Tirane.

Prema poslovnom planu te kompanije izrađenom u februaru 2013. godine, uoči njene registracije, Duro je navedena kao voditeljica ureda kompanije, a Kallupi kao voditelj projekta. Na internetskoj stranici kompanije Kallupi je naveden kao izvršni direktor.

Prema poslovnom planu, kompanija je pokrenuta s početnim kapitalom od 8.600 eura, s ciljem da pruža konsultantske usluge u energetskom sektoru.

Dokumenti u koje je BIRN imao uvid uključuju i izvještaj s bankovnog računa “AL Energy Transmissiona” u “Bendura banci” sa sjedištem u Lihtenštajnu za period od 2013. do 2019. godine, iz kojeg se može vidjeti da je Energoinvest izvršio 39 uplata toj kompaniji tokom spomenutog perioda u ukupnoj vrijednosti većoj od 3,6 miliona eura.

“Najveće pojedinačno plaćanje, u iznosu od 1,5 miliona eura, izvršeno je 26. aprila 2013. godine, odnosno mjesec nakon registracije firme ‘AL Energy Transmission’. Većina novca s tog računa je povučena na putnu gotovinsku karticu, ali je također bilo i prebacivanja s tog računa na ime Vasila Kallupija, njegove supruge Deshire te njihovog nećaka Sokola Sferdellija”, navodi se.

GODISNJICA
MARKETING