Portal 072info

Panika u avionu: Pilotu otpala ruka, jedva prizemljio letjelicu…

Ostao je priseban te je pilotiranje letjelicom nastavio zdravom desnom rukom…

Spretni pilot uspio je prizemljiti putnički zrakoplov u zračnoj luci u Belfastu unatoč tomu što mu se samo nekoliko trenutaka prije slijetanja proteza podlaktice odvojila od fleksibilnog ležišta u laktu, no putnici i ostali članovi posade ni u jednome trenutku nisu bili u životnoj opasnosti, objavila je u četvrtak Agencija za istraživanje nesreća u zračnom prometu.

U zrakoplovu Dash 8 tvrtke Flybe koji je 12. februara letio na relaciji Birmingham – Belfast nitko od 47 putnika nije ozlijeđen, a tvrtka Flybe obavila je detaljnu internu istragu.

Četrdesetšestogodišnji pilot je, kao i obično, neposredno prije slijetanja provjerio je li proteza dobro pričvršćena za upravljačku palicu, no kada je tokom slijetanja shvatio da se ona odvojila od ležišta, a potom i od upravljačke palice ostao je priseban te je pilotiranje nastavio zdravom desnom rukom, odmaknuvši je od kontrolne ploče kojom je u tom trenutku podešavao brzinu pri slijetanju zrakoplova.

Istražiteljima je ispričao da je u jednom trenutku o problemu želio izvijestiti kopilota, no kako nije imao dovoljno vremena zaključio je da je najbolje ne dizati nepotrebnu paniku. S obzirom na to da je desnu ruku tijekom slijetanja koristio na upravljačkoj palici, nije istodobno uspio smanjiti brzinu pa je slijetanje bilo nešto grublje, stoji u izvješću Agencije.

Pilot zrakoplova jedan je najiskusnijih pilota tvrtke Flybe, stoji u izvješću te se dodaje kako će poučen nezgodom o mogućnosti njezina ponavljanja ubuduće obavijestiti svog kopilota.

Jutranji.hr

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box