Papa Franjo i vjerski poglavari molili se za mir i kraj pandemije

Screenshot 6 601

Papa Franjo nosio je u utorak prvi put masku u javnosti i to tokom mise za mir koju je služio s drugim vjerskim čelnicima, apelirajući za ujedinjene međunarodne napore za mir i okončanje pandemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kršćanski, muslimanski, jevrejski, budistički, sikhijski i hinduistički vjerski predstavnici minutom šutnje molili su se za sve žrtve COVID-19 i vakcinu.

“Pandemija nas podsjeća da smo krvna braća i sestre”, naveli su u zajedničkom apelu na kraju mise.

Papa Franjo je sedmicama izbjegavao masku za lice u javnosti, uprkos velikom porastu slučajeva COVID-19 širom Italije, pa čak i unutar Vatikana.

Događaj je u Vječni grad doveo vjerske vođe, uprkos ograničenjima putovanja.

Misu je organizovala zajednica Sant’Egidio sa sjedištem u Rimu, a godišnji događaj pokrenuo je pokojni papa Ivan Pavao II i rimska katolička zajednica Sant’ Egidio 1986.

“Možemo li odmah ujediniti napore na suzbijanju širenja virusa dok ne bude vakcina koja je pogodna i dostupna svima”, navodi se u zajedničkom apelu.

“Nijedan narod, nijedna društvena grupa ne može pojedinačno postići mir, prosperitet, sigurnost i sreću. Nijedna”, rekao je Papa.

Prema njegovim riječima, lekcija naučena iz pandemije je svijest da smo globalna zajednica, svi u istom čamcu, gdje su problemi jedne osobe problemi svih.

Prethodni članakMerkel: ISIS i dalje predstavlja prijetnju
Sljedeći članakBačena bomba na policijsku stanicu