f 12
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 26, 2021 @ 20:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Papa Franjo je u povodu Svjetskog dana migranata i izbjeglica na kraju tradicionalnog Angelusa pozvao na “svijet koji će biti još uključiviji”.

– Pozvani smo na izgradnju još uključivijeg svijeta koji nikoga ne isključuje – poručio je Papa s prozora apostolske palače na kraju Angelusa, javlja Jutarnji.hr.

Trebamo držati stranu najugroženijima

– Poistovjećujem se sa svima onima koji u svijetu slave ovaj dan – istaknuo je Papa Franjo.

On je pozdravio na Trgu svetog Petra predstavnike brojnih stranih zajednica koji su razvili transparente.

– Trebamo hodati zajedno, bez straha, držeći stranu najugroženijima migrantima, izbjeglicama, raseljenima, žrtvama trgovine ljudima, napuštenima – rekao je Papa te je poželio dobrodošlicu migrantima.

Migranti su jedna od glavnih tema njegovog pontifikata, koji je započeo 2013.

Apsolutizam koji je često završavao diktaturama

I sam iz porodice italijanskih migranata koji su se nastanili u Argentini, Papa je pozvao vjernike i turiste da razgledaju monumentalnu skulpturu u glini i bronzi na Trgu svetog Petra čije je postavljanje organizirao u septembru 2019. godine, a predstavlja stotinu četrdeset migranata iz različitih zemalja, različitih vjera i iz različitih historijskih razdoblja.

– Ne zatvarajmo oči pred njihovom nadom da će ponovno početi živjeti – rekao je Franjo.

On je ranije općenitije osuđivao isključivanje i odbacivanje, “razloge brojnih velikih zala u historiji, apsolutizma koji je često završavao diktaturama i golemim nasiljem nad onim što je drugačije”.

LIDER