Pariz kreće u borbu protiv buke u saobraćaju, kazne će iznositi 135 eura

Screenshot 1 41
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pariz namjerava da postane manje bučan grad, a kako bi postigao taj cilj koristit će se senzorima koji će biti postavljeni na ulicama.

Ova odluka je usmjerena prije svega protiv vozila koja stvaraju nepodnošljivu buku. Već se instaliraju radari s rotirajućim kamerama te mikorofoni.

Time nadležni jasno vide koje je vozilo u pitanju, ko njime upravlja te koliku buku stvara. Oprema se testira, a od sljedeće godine vozači će se kažnjavati sa 135 eura.

Pariz se smatra jednim od najbučnijih gradova u Evropi – 5,5 miliona ljudi je izloženo buci od 55 decibela i više, a koja nastaje u saobraćaju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kao maksimalno dopuštenu buku ističe onu do 55 decibela.

U Londonu je buci izloženo 2,6 miliona ljudi, a u Rimu 1,7 miliona.

Pretpostavlja se da buka životni vijek Parižana smanjuje za devet mjeseci te da negativno utječe na njihovu produktivnost. Riječ je o godišnjem trošku od 147 milijardi eura. Osim toga, to negativno utječe na cijene nekretnina.

Nova strategija za borbu protiv ovog problema podrazumijeva dodatno ograničavanje brzine kretanja vozila. Razmatra se i to da hitne službe isključuju sirene noću.

Prema Institutu za globalno zdravlje iz Barcelone, 48 posto Evropljana je izloženo opasnim razinama buke. U siromašnim gradskim dijelovima ona je dva decibela viša od onih u bogatim dijelovima grada.

Klix