Portal 072info

Pasoš BiH oduzet od 32 naturalizovana državljanina

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo civilnih poslova BiH u ovoj godini oduzelo je  državljanstva za 32 osobe , a u 2016. godini oduzeto je državljanstvo  BiH jednoj osobi. Podaci su ovo Ministarstva dostavljeni  u odgovoru na poslaničko pitanje u Predstavnički dom Parlamenta BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

-Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je, u periodu od oktobra 2016. godine do  12.10.2020. godine, razmatralo je status osoba koje su stekle državljanstvo Bosne i Hercegovine naturalizacijom, imajući u vidu odredbe Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine- naveli su iz Ministarstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Oni su u okviru odgovora na ovo  pitanje dostavili i tabelu iz koje je vidljivo da je od 2016.do  12.oktobra 2020.godine oduzeto državljanstvo za ukupno 33 osobe, a da je u tom period provjeravano, ali i potvrđeno državljanstvo za 59 naturalizovanih građana, dok je u 14 slučajeva donesen zaključak o obustavi postupka. Najviše rješenja o oduzimanju državljanstva BiH doneseno je u prvih 10 mjeseci ove godine i to 32.

Iz Ministarstva civilnih poslova nisu obrazložili zbog čega je oduzeto državljanstvo  strancima koji su državljanstvo naše zemlje imali po osnovu naturalizacije, niti koja je njihova matična zemlja, kao niti da li su oni već napustili BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjećamo,stranci u našoj  zemlji,na osnovu Zakona o državljanstvu BiH  mogu steći državljanstvo naturalizacijom ako između ostalog ispune uvjete da imaju prijavljeno stalno mjesto boravka na teritoriji BiH najmanje 8 godina prije podnošenja zahtjeva, da poznaju jedan od jezika  naroda BiH, ili da im  nije izrečena mjera sigurnosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljivanja stranaca sa teritorije BiH od strane organa čiji je legalitet uspostavljen Ustavom i da je ova odluka još uvijek na snazi, kao i da nisu osuđivani na izdržavanje kazne za krivična djela s predumišljajem, na duže od tri godine,u periodu od 8 godina od podnošenja zahtjeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fokus.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME