Portal 072info

Pavlović: Čovjek nakon korone tri do šest mjeseci ne smije na trening

20200807213559 614855
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vijest da je košarkaš Majkl Odžo, koji je danas preminuo tokom treninga u Beogradu, preležao virus korona pokrenuo je temu o posljedicima koje kovid – 19 ima na sportiste ali i na rekreativce. Kardiolog Kliničko bolničkog centra Srbije Siniša Pavlović ističe da se sportisti ne smiju rano vratiti treninzima.

Espreso.rs piše da je Odžo prije mjesec dana bolovao od virusa korona i da je uzrok smrti srčani udar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pavlović kaže da se sportisti ne smiju vraćati u trenažni proces odmah nakon što dobiju negativan test na kovid 19.

“To je katastrofalna greška. Ljudskom organizmu treba dosta vremena da se oporavi, jer poznato je da koronavirus napada i neke srčane mišiće i izaziva promene na njima. Prema istraživanjima, čovek nakon virusa korona bar tri do šest meseci ne sme da se bavi nikakvim sportom”, rekao je Pavlović za Espreso.rs.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ljekar je rekao da se sve više smrti sportista dešava u Italiji i da je prema nekim istraživanjima za to najviše kriva “hipertrofična kardiomiopatija”.

“To je primarno oboljenje srčanog mišića koje se karakteriše simetričnom ili asimetričnom hipertrofijom miokarda leve komore bez prisustva neke druge sistemske ili srčane bolesti koje može da izazove hipertrofiju miokarda leve komore”, rekao je Pavlović dodajući da se na običnom pregledu taj nedostatak ne može vidjeti i da je potrebno napraviti detaljan pregled ultrazvukom ili magnetnom rezonancom, koja je najbolje riješenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Smatrate li da se doktori koji se bave pregledom igrača, dovoljno posvete njima i detaljno obavljaju preglede ili mislite da to kod nas i nije baš tako?

“Moje iskustvo je da lekari imaju predrasude i ne posvete dovoljno pažnje sportisti. Oni vide kako izgleda, da ima mišiće, da je zategnut i odmah misle ‘Ma, on je zdrav, njemu ni ne treba pregled, vidi kakav je’. Upravo, suprotno, treba proveriti sve kako treba, jer smo svedoci svakakvih slučajeva u poslednje vreme. Lično sam poznavao Majkla Odža, on je izgledao bukvalno kao džin i nije ni čudo što su doktori imali predrasude prema tome.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dvadesetsedmogodišnji Odžo, doskorašnji košarkaš Crvene zvezde, preminuo je danas tokom individualnog treninga u Beogradu.

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Od ponedjeljka primjena restriktivnih mjera

072info.com

Đikić: Ovo su razlozi zašto je ove godine važno cijepiti se protiv gripe

072info.com

Pilav poručila: Situacija je dobra, ali na ovo posebno moramo obratiti pažnju

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)