Portal 072info

PD “ČOLAN”: Saopštenje za javnost nakon sinoćnjeg nemilog dogđaja na Čolanu

policija 85
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na lokalitetu planine Čolan, u ostacima pred rat započete gradnje planinarskog doma, sinoć se u ranim noćnim satim desio se nemili incident. Prema trenutno raspoloživim informacija, cjelodnevno druženje u jednom momentu se pretvotilo u svađu aktera, a potom i u tuču, u kojoj je korišteno i hladno oružje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Epilog je smrtano stradala jedna, a povrijeđeno još nekoliko osoba. Policija je obavila uviđaj, o svemu je obavješten i dežurn tužilac, a zvanični rezultati istrage će pojasniti šta se zapravo desilo, s kakvim razlozima i motivima. Navodo, bratić je nožem ubo’ svog amidžu,usmrtivši ga na licu mjesta. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U svoje, i u ime svih članova planinarskog društva “Čolan”, želim naglasiti da duboko žalim što se sve ovo desilo, jer ništa nije vrijedno ljudskog života. Želim, također, istači kako ovaj događaj i sve što mu je prethodilo, nema nikakve veze sa planinarskim društvom “Čolan”, niti se može tretirati kao planianrska aktivnost. Akteri ovog događaja nisu članovi ovog planinarskog društva, niti planinari, već se radi o mještanima Varde i ostalih sela sa sjevero- zapadnih padina Čolana.

Taj lokalitet, sa ostacima započete gradnje doma, pripadao je nekadašnjem planinarsko- smučarskom društvu “Vatrostalac” i u stečajnom postupku zeničkog preduzeća “Vatrostalna” prodato je privatnom licu iz Tešnja. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naše planinarsko društvo koristi povremeno ovaj lokalitet za neke svoje godišnje aktivnosti i nikada do sada ništa u tome nije bilo sporno, niti je odudaralo od standardne planinarske etike i prakse. 

Ovo navodim iz razloga što je na pojednim portalima već pominjan termin “planinarski dom” ili “PD “Čolan””, što čitaoca i širu javnost itekako može dezavuisati, navesti na pogrešne interpretacije i zaključke te neosnovano i nas dovesti u vezu sa ovim nemilim događajem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Činjenica je da se mještani okolnih sela, pa i lovci, redovno vikednom neobavezno i neplanski druže na ovom i sličnim lokalitetma, da su ostaci planinarskog doma i u dva navrata nedavno i zapaljeni, o čemu policija vodi istragu, ali isto tako je činjenica da to nema ama baš nikakve veze sa planinarima i planinarstvom, što se treba jasno naglasiti. Sve drugi, pa i neutemljeni, neargzmentovani, proizvoljni i neprovjereni navodi pojednih novinara se mogu shvatati i tumačiti kao krajnje neprofesionalni i zlonamjerni. 

Akti, planianrska etika i pozotivna iskustva nam nalažu i obavezju da stalno ukazujemo na svaki oblik ili pojavu neprimejrenu ponašanju u društvu, ma od koga oni dolazili, sa svrhom iznalska rješenja i popravke ukupnog stanja u ovoj oblasti. Stog, s nadom da će nas sve ovo osvjestiti i dodatno motivisati da budemo odgovorniji i korisniji ljudi, izražavam duboko saučešće porodici nastradalog u ovom incidentu.

Vedro,

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sinan Gluhić, predsjednik PD “Čolan” Zenica


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 24
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Porodična hronika

Portal 072info

ZENICA | Ko je Almin Kolić: Uzgajivač bikova koji je nožem brutalno ubio amidžu Redžiba

Portal 072info

Pozadina sinoćnjeg zločina u Zenici: Ubica sinu žrtve poručio „Nema ti više oca, zaklao sam ga“ (FOTO)

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME