Portal 072info

Pedeset napada na novinare u posljednje tri godine

Nasilje nad novinarkama u porastu je u BiH. O tome svjedoči podatak da je u posljednje tri godine Linija za pomoć novinarima zabilježila 50 napada na novinarke, koji su praćeni prijetnjama smrću, uvredama na spolnoj osnovi, mizoginijom i drugim oblicima rodno zasnovanog nasilja.

Rečeno je to danas u Sarajevu na treningu o temi radno-socijalnih prava novinarki i unapređenju mehanizama njihove zaštite kroz primjenu postojećeg zakonodovanog i institucionalnog okvira.

Istaknuto kako se novinarkama svakodnevno krši pravo na slobodu izražavanja, na pristup informacijama, na slobodu kritike javnih zvaničnika, kao i pravo na siguran, plaćen i dostojanstven rad.

– Novinarke dožive do tri puta više komenatara na društvenim mrežama koji sadrže zlostavljanje u nekoj formi, nego njihove muške kolege – rekao je Edin Ibrahimefendić iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Naglasio da svako uskraćivanje prava novinarkama po osnovu radno-socijalnih prava ima za posljedicu smanjivanje njihovog prisustva u medijima, a to sa sobom vuče i niz drugih posljedica – od smanjivanja kvaliteta rada samih medija, pa do nepostizanja ravnopravnosti žena u društvu.

Ovom prilikom, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić poručio je da je neophodno konstantno sprovođenje edukacija za institucije i policiju u korist zaštite novinara, ali i da ih društvena zajednica mora prepoznati kao bitne i od značaja.

Dugogodišnja novinarka i edukatorica Arijana Saračević ukazala je na važnost da novinari posebno mlađe generacije znaju da postoji Linija za pomoć novinarima kojoj mogu da se obrate i traže pomoć u slučaju napada ili prijetnji.

Današnja radionica u Sarajevu održana je uz finansijsku podšku švedske organizacije Civil Rights Defenders s ciljem razvijanja svjesnosti novinarki i drugih medijskih uposlenica o rodno zasnovanom nasilju i mogućnostima zaštite kroz efikasniju primjenu zakonskog okvrira u BiH, kao i dostupnih međunarodnih mehanizama.

Ovo je samo početak niza aktivnosti koje će Udruženje BH novinari provesti u BiH u ovoj godini da bi skrenuli pažnju na učestalost nasilja nad novinarkama, te potaknuli nadležne institucije da više koriste vlastite mehanizme i pravno efikasne načine zaštite novinarki u slučajevima diskriminacije i drugih oblika kršenja ženskih ljudskih prava u medijima, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.
Fena

Podijelite članak

Počitajte još

Snijeg pao u Bosni i Hercegovini

072info

Bh. premijerligaš ostao bez golmana

Redakcija

Ovo je najnesretniji horoskopski znak

Redakcija

SAMO U BIH: Na međi poruka “pašće mrtva glava”

Redakcija

Bokser ubio svoju djevojku, pa to objavio na Twitteru

Redakcija

Nova kultura: BiH počinje izvoziti organsku industrijsku konoplju

Redakcija

Pelješki most bi trebao biti završen do 31. jula sljedeće godine

072info

Težak udes u Sarajevu: Vozač izgubio kontrolu u kružnom toku (FOTO)

Redakcija

Jeziva nesreća u Livnu, vozač teže povrijeđen

Redakcija

Mihael Šumaher napisao testament 2010. godine, podijelio pravo bogatstvo

Redakcija

YouTube će korisnike uskoro početi podsjećati da su “pretjerali”

072info

Zabavite se: Izaberite srce i poslušajte vrijedan savjet koji se krije iza njega

Redakcija

Automobilom uletio u benzinsku pumpu

Redakcija

Nesib ef. Hadžić: Nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove

072info

Otkaz nastavnici fizičkog: Umjesto koluta naprijed đake učila da ne postoje Crnogorci

Redakcija

Prva “korona free” država: Crna Gora otvara granice, ali ne sa svim zemljama!

072info

Marie Cau: Francuska dobila prvu transrodnu gradonačelnicu

Redakcija

Krađa uživo: Pogledajte kako lopov ženi krade novčanik

Redakcija

Više od pola miliona građana ugroženo zbog neeksplodiranih mina

072info

Veliko nevrijeme pogodilo dijelove Bosne i Hercegovine

072info