Screenshot 3 9
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Ministarstvo odbrane SAD-a održat će postojeću politiku za isticanje “nezvaničnih zastava” i neće odobriti izuzetak za isticanje gay pride zastave u vojnim bazama, saopćeno je danas iz Pentagona.

Kako piše CNN, glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao da se ova odluka “ni na koji način ne odražava na poštovanje i divljenje koje osjećaju prema svom LGBTQ osoblju u uniformi i izvan nje”.

To dovodi u sukob Pentagon sa State Departmentom, jer je državni sekretar Antony Blinken ranije izdao opće odobrenje američkim diplomatskim sjedištima da gay pride zastavu istaknu na istom jarbolu kao i državnu u ambasadama i konzulatima.

Politiku, koja ograničava koje se neslužbene zastave mogu istaknuti u vojnim bazama, uspostavio je prošlog jula ministar odbrane koji je imenovao Trump, Mark Esper. Ta je politika dio napora da se zabrani isticanje zastave Konfederacije i drugih potencijalnih simbola mržnje na bazama usred rasnih napetosti prošlog ljeta.

Odluka da se ne promijeni politika i dozvoli prikazivanje gay pride zastave “proizlazi, prije, iz zabrinutosti zbog drugih izazova u politici koje bi izuzetak ove vrste mogao roditi i ohrabriti”, rekao je Kirby.

Dio zabrinutosti zbog promjene politike bio je da bi svaka promjena mogla rezultirati bilo kojim brojem zastava i simbola povezanih s uzrocima koji će biti istaknuti na vojnim postrojenjima, rekao je američki visoki zvaničnik odbrane.