AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

Istraga Pentagona utvrdila je da je više od 100 civila poginulo kada su Sjedinjene Američke Države u martu bacile bombu na zgradu u Mosulu, prepunu eksplozivnih materija koje su tamo postavili džihadisti Islamske države.

Vojska je saopštila da su sekundarne eksplozije izazvale rušenje betonske zgrade, prenosi AP. Istragom je rukovodio brigadni general Er forsa Metju Isler koj je rekao da je u zgradi ubijen 101 civil, kao i još četvoro u susjednoj zgradi.

Još 36 civila vode se kao nestali. Ipak, američki zvaničnici za glavnog krivca smatraju Islamsku državu, čiji su pripadnici postavili eksplozivne naprave u zgrade.

Osim toga, ni američke ni Iračke snage nisu imale informacije da se u zgradama nalaze civili, kao ni podmetnute eksplozivne naprave. Isler je rekao da je napad počeo nakon što su snajperisti Islamske države otvorili vatru na antiterorističke iračke snage.

Iračani su zatražili vazdušne napade, a koalicija predvođena Amerikom je odgovorila oko 8.30 sati. Cilj bombardovanja je bio da eksplozija uništi samo gornji sprat zgrade na kojem su se nalazili snajperisti terorističke organizacije.

Stručnjaci tvrde da bomba te snage ne bi mogla da sruši zgradu, ali je eksplozija aktivirala bombe koje su se nalazile u građevini, što je prouzrokovalo njeno urušavanje.

Ovo je vjerovatno najveći pojedinačni incident u kojima su nastradali civili od početka američke vazdušne kampanje protiv Islamske države 2014. godine. Ovaj tragičan bilans predstavlja skoro četvrtinu svih civilnih žrtava od početka američke kampanje.