Penzije povećane za 5 posto, isplata počinje 7. februara

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

muski_novcanik_alfa_2_2

Isplata mirovina za mjesec januar počinje u petak, 7. februara, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO/PIO.

– Prema istoj odluci, mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, bit će obračunate i isplaćene prema novom koeficijentu koji iznosi 1,816, čime je ostvarena najava povećanja mirovina od pet posto – priopćeno je iz Federalnog zavoda MIO/PIO.

Prema novom koeficijentu iznos najniže mirovine, umjesto dosadašnjih 310,73 KM povećan je na 326,17 KM. Također su povećani i iznosi zajamčene i najviše mirovine, pa tako zajamčena,umjesto dosadašnjih 414, 30 KM iznosi 434,90, dok najviša mirovina, umjesto 2.071,50, iznosi 2.174, 48 KM. Prosječna mirovina za siječanj iznosi 369,90 KM.

Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu siječanjskih mirovina, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 milijuna maraka.

– Upravni odbor je na sjednici, uz ostalo, donio Odluku o traženju prethodne suglasnosti od Vlade Federacije BiH za prodaju neperspektivne imovine koja je u vlasništvu Zavoda MIO/PIO – navodi se u priopćenju.

Fena