Portal 072info

Penzioneri u FBiH koji primaju najnižu penziju danas će biti obradovani sa dodatnih 12,5 KM

Skoro 415 hiljada penzionera u Federaciji BiH danas će obradovati poštar jer kreće isplata aprilskih penzija. Zamišljena koverta bit će punija za 3,5 posto koliko iznosi dugo najavljivano povećanje, odnosno usklađivanje penzija. Kako je za Klix.ba potvrđeno u Federalnom zavodu za PIO/MIO najniža penzija po novom će iznositi 371,50 KM što je za 12,50 KM više nego je bila ranije kad je iznosila 359 KM.

Pošto se radi o redovnom godišnjem usklađivanju koje je predviđeno novim zakonom, ono se primjenjuje retroaktivno te će uključivati povećanje i za tri prethodna mjeseca. Povećanje se računa na osnovu realnog rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, a utvrđuje se sredinom aprila svake godine.

Povećanje se ne odnosi na onih oko 500 penzionera koji primaju najviše penzije, kao i za one koji su penzionisani nakon 1. januara ove godine i s iznosima višim od zajamčene penzije koja iznosi 459 KM.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, za Klix.ba je naglasio da je važno istaći da ovo nije povećanje penzija, već zakonsko usklađivanje.

“Kako je rast BDP-a bio 3,5 posto, a indeks troškova života 1,6 posto, kad se to sabere, pa podijeli s dva dobije se ovo povećanje koje je usvojio Upravni odbor Federalnog zavoda”, pojasnio je Redžić.

Ovim usklađivanjem obuhvaćeni su i borci samo je kod njih usklađivanje urađeno po stopi rasta troškova života od 1,6 posto.

“Mi u savezu nikad ne možemo biti zadovoljni jer znamo da ovo nije velika suma, ali objektivno ovo usklađivanje na godišnjem nivou košta Federalni zavod 70 miliona KM. Zemlje u okruženju, kao npr. Hrvatska, je imala usklađivanje od 1,5 posto. Ipak, penzioneri s minimalnim penzijama, koji žive u urbanim područjima i nemaju dodatnih primanja, ne mogu spojiti kraj s krajem”, zaključio je Redžo Mehić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 109
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME