Pet članova porodice Mehić: Presretni smo što zajedno obavljamo hadž

Nakon što je u medijima objavljeno da će cijela porodica Mehić iz Gradačca ove godine boraviti na hadžu, uslijedili su brojni pozitivni komentari. Vijest je postala viralna pa su i mediji požurili da razgovaraju sa ovom porodicom.

Mi smo, pak, uspjeli sa njima porazgovarati na jednom od najsvetijih mjesta za muslimane, u gradu Mekki. Iako su bili kasni noćni sati, porodica Mehić, odnosno hafiz Kemal, supruga Hava, djeca Belma, Šejma i Mehmedalija, bili su vidno raspoloženi.

Hafiz Kemal Mehić je imam u Reuf-begovoj džamiji u Gradačcu. Sretan je, zadovoljan i ponosan na cijelu svoju porodicu.

– Allah nas je počastio. Uz hanumu Havu, ovdje je i kćerka Belma, koja je, kao i ja, završila medresu i Fakultet islamskih nauka (FIN) i radi u školi kao profesor. Kćerka Šejma je također završila medresu i FIN, a sin Mehmedalija je krenuo njihovim putem. Zajedno smo došli ovdje, hvala Allahu, dž.š. Na sve sam ponosan u svojoj porodici – sa smiješkom priča hafiz Mehić.

O svoj svojoj djeci hafiz Mehić ima samo riječi hvale, a interesovalo nas je šta misli o Šejmi i njenom uspjehu.

– Šejmi je Allah dž.š. podario lijep glas i smisao za interpretaciju ilahija i kasida. Još od malih nogu imala je tu neku urođenu želju, i, zahvaljujući Allahu dž.š., ona je na neki način i uspjela na tom polju. Učen sam da djecu odgajam sa najljepšim ahlakom i u skladu sa vjerskim propisima, počevši od namaza, posta, pa eto, hvala Allahu dž.š. i od hadža. Oduvijek sam želio da sa porodicom dođem na hadž. Eto, Allah dž.š. je dao da se ta želja i ostvari – zadovoljno odgovara hafiz.

Hafizova kćerka Šejma je srednje dijete u porodici i javnosti je poznata kao izvrsna interpretatorka ilahija i kasida.

Šejma.jpeg - Pet članova porodice Mehić: Presretni smo što zajedno obavljamo hadž
Šejma Mehić

– Mene je, kao što je moj babo kazao, Allah dž.š. počastio da imam ovaj dar, a to je glas. Pa, evo, nastojim da taj dar od Allaha dž.š. iskoristim kroz moje ilahije i kaside. Svi mi, kada nešto radimo, želimo da dobijemo povratnu informaciju o svom radu. Ja sam kroz ovih nekoliko godina upravo to vidjela kroz komentare, podršku, preglede i ostalo, pogotovo tu ljubav od djece koju mi pružaju. To je ono što mene zadržava na ovom polju i ulijeva snage da nastavim ovim putem. Mislim da sam svim dosadašnjim spotovima dokazala da najviše pažnje, naravno, pored same muzike i aranžmana, posvećujem vizualnom izgledu, a tu mislim na svoj izgled i izgled spotova – kaže ona.

O dosadašnjim impresijama u Medini i Mekki, Šejma, kao i ostale hadžije, ima samo riječi hvale.

-U Medini je bilo predivno iskustvo. Nismo kao hadžije imali neke posebne obaveze, ali smo sebi kao dužnost stavili da svaki namaz obavimo u Poslanikovoj, a.s., džamiji, jer znamo koliko je to vrijedno. Ono što mi je bilo posebno dok sam čekala da obavim namaz slušajući ezan jeste kako ljudi bez da im išta govoriš hrle ka jednom mjestu, hrle ka Uzvišenom Allahu, dž.š., da obave svoj namaz. A svi smo različiti. Diviš se tome kako nas je Allah, dž.š., stvorio različite, kaže Šejma te dodaje:

-Dolazak u Mekku opet je nešto posebnije. Kada sam prvi put ugledala Ka’bu, ne može insan a da se ne jave emocije. Kada vidiš nešto čemu si hrlio cijeli život, što je u mom slučaju tih nekih 20 godina, i još uz to sa svojom porodicom, onda je to nešto posebno, ističe Šejma.

O dosadašnjim impresijama u Medini i Mekki, ona, kao i ostale hadžije, ima samo riječi hvale.

„U Medini je bilo predivno iskustvo. Nismo kao hadžije imali neke posebne obaveze, ali smo sebi kao dužnost stavili da svaki namaz obavimo u Poslanikovoj a.s. džamiji, jer znamo koliko je to vrijedno. Ono što mi je bilo posebno dok sam čekala da obavim namaz slušajući ezan jeste kako ljudi, bez da im išta govoriš, hrle ka jednom mjestu, hrle ka Uzvišenom Allahu dž.š. da obave svoj namaz. A svi smo različiti. Diviš se tome kako nas je Allah dž.š. stvorio različite“, kaže Šejma.

Međutim, ističe da joj je dolazak u Mekku nešto posebno.

„Kada sam prvi put ugledala Ka’bu, ne može insan a da se ne jave emocije. Kada vidiš nešto čemu si hrlio cijeli život, i još uz to sa svojom porodicom, onda je to nešto stvarno posebno“, naglasila je Šejma.

Najmlađi član porodice je Mehmedalija, a njega ujedno krasi još jedna titula najmlađeg.

„Ove godine sam najmlađi hadžija iz Bosne i Hercegovine. Završio sam Behram-begovu medresu u Tuzli i trenutno sam student na fakultetu. Oduvijek sam želio posjetiti Ka’bu i to mi se ispunilo. Posebno mi je drago što sam danas ovdje sa svojom porodicom“, zaključio je Mehmedalija.

Majka Hava i starija sestra Belma su kazale da su podrška ostatku porodice, a svi su saglasni da su presretni što zajedno borave na svetim mjestima.

(Ernad Pandžić/Preporod.info)