Pet najboljih prehrambenih navika za brzi gubitak težine

Želite se riješiti viška kilograma, ali vam to ne polazi za rukom. Uz ovih pet navika u ishrani brzo ćete se riješiti viška kilograma.

Prema Harvard Medical School odluka da jedete više voća i povrća umjesto prerađene hrane ima značajan rezultat kada je u pitanju sagorijevanje masti, ali mnogi nutricionisti ne mogu se složiti oko najbržih načina za mršavljenje.

Kao rezultat suprotstavljenih informacija i niza dostupnih opcija, 160 miliona Amerikanaca svake godine se bavi specijaliziranom dijetom i zajedno izdvaja 70 milijardi dolara na suplemente za mršavljenje i druge potrošne materijale usmjerene na ishranu koji se reklamiraju kako bi sagorili višak.

Iako mnogi ljudi mogu vjerovati da je potrebno puno rada da bi se brzo smršalo, nekoliko dokazanih tehnika i navika u ishrani može učiniti čuda.

Započnite dan vlaknima

Sagorijevanje kalorija se aktivno dešava u trenutku kada ujutro otvorite oči, a odabir pravog doručka može osigurati da se kasnije tokom dana ne prejedate. Jedan jednostavan nutrijent može napraviti veliku razliku.

“Jedenje hrane od cjelovitog zrna za doručak može pomoći u gubitku težine jer nas vlakna održavaju sitima i mogu nas duže držati sitima, smanjujući naš ukupni unos kalorija”, kaže Dana Ellis Hunnes, viši dijetetičar u medicinskom centru UCLA, i autor knjige Recept for Survival.

Doručkujte uz čaj ili kafu

Nakon što odaberete svoj omiljeni doručak prepun vlakana, tada morate odabrati pravi napitak da biste “otključali” maksimalne nivoe sagorijevanja kalorija. Srećom, dva osnovna napitka u ranim jutarnjim satima mogu poboljšati način na koji doručkujete.

“Kafe ili čaja može pomoći pri mršavljenju jer je to u suštini napitak bez kalorija koji je bogat antioksidansima i protuupalnim djelovanjem koji može pomoći u procesu mršavljenja”, nastavio je Hunnes.

Kada pijete kafu sa mnoštvom dodatnih zaslađivača i visokokaloričnih krema, ona se u suštini pretvara u kalorijsku bombu, pa je najbolje da pijete crne kafu koja je blago zaslađena.

Vježbajte pažnju dok jedete

Tokom dana, praćenje vaše gladi može spriječiti da se prejedate, a polako i pažljivo jedenje može vam pomoći da prepoznate kada ste zapravo siti.

“Svjesnost je stanje bića koje se fokusira na sadašnji trenutak – biti svjestan i prihvatiti svoje misli, osjećaje i poruke iz svog tijela” , objasnila je Alyssa Burnison, MS, RD, LN .

Kada prakticirate svjesnu ishranu, to može imati pozitivan utjecaj na vaše emocionalno i fizičko zdravlje, vaš odnos s hranom, a možda i na težinu.

Ova praksa podstiče rutinu zdravog obroka i obeshrabruje ometanje tokom obroka, osiguravajući da se na kraju ne nagomilate nepotrebnim kilogramima dok brzo smršate. Ovu prehrambenu naviku potrebno je malo vježbe da bi se savladala.

Pokušajte s povremenim postom

Brojanje kalorija zvuči privlačno na papiru, ali glavobolja od pomnog praćenja svake sitnice koju stavite u usta može brzo postati dosadna. Srećom, povremeni post može vas poštedi pažljivog praćenja unosa hrane.

Ova navika u ishrani može dovesti do ozbiljnih rezultata, ali samo se pobrinite da to učinite kako treba.

Ne preskačite doručak

Ako ipak odlučite da započnete povremeni post, pobrinite se da to učinite na način da ne preskočite doručak.

“Doručak omogućava prekid noćnog posta i daje ugljikohidrate koji su potrebni za funkcioniranje organizma”, rekla je Blanca Garcia, RDN, registrirana dijetetičarka na Healthcanal-u.

Osim što će vas zasititi za dan i pokrenuti vaš metabolizam, Klivlendska klinika izvještava da redovni doručci mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti rizik od dijabetesa i još mnogo toga. Ako volite započeti dan obilnim obrokom, ali morate brzo smanjiti svoju težinu, obavezno slijedite najbolju naviku za gubitak težine i optimalne rezultate.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE