Pet najgorih klišeja koje trebaš izbjegavati na intervjuu za posao

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

INTERVJU

Najgori od svih klišeja, koje trebaš izbjegavati tokom intervjua za posao, je uvjeravanje poslodavca kako si baš ti ”idealan zaposlenik” • nemoj lagati o prijašnjim poslovima, sve se kad tad sazna

Prilikom traženja novog posla, budi sigurna da ostaneš daleko od tragičnih klišeja, koji bi te mogli stajati radnog mjesta. Nažalost, većina ljudi misli kako ih potencijalni poslodavci žele čuti, no zapravo ne žele. Znaš li o čemu govorimo?

1. Savršeni zaposlenik

Najgori od svih klišeja, koje trebaš izbjegavati tokom intervjua za posao, jest uvjeravanje poslodavca kako si baš ti “idealan zaposlenik”. Što misliš, koliko puta na dan oni to čuju? Želiš im to pokazati? Navedi im sve svoje kvalitete i priloži im dokaze iz životopisa.

2. Ostale poslovne ponude

Ne otkrivaj da uz ovu imaš još nekoliko poslovnih ponuda. Naravno da si ovdje da im dokažeš da si vrijedna zapošljavanja, no sjeti se da su tu i ostali kandidati, a poslodavci ne žele zaposliti nekoga ko se služi prijetnjama i zastrašivanjem.

3. Laganje o prijašnjim poslovima

Na tebi je hoćeš li lagati za neku poziciju ili ne. No, imaj na umu da nikad ne znaš koga sve zna tvoj poslodavac, a sve se kad tad sazna. Mnogo je važnije da imaš radni staž, a ne gdje si ga zaradila.

4. Pozicija

“Odgovara mi bilo koja pozicija”, još je jedan u nizu klišeja, jer niko ne želi raditi dosadan i slabo plaćeni posao. Takođe, to da si spremna raditi bilo šta, zvuči pomalo očajno. Vrlo se često na intervjuima laže kandidatima da je određeno mjesto slobodno, a provjerava ih se radi nekih rezervnih pozicija. Ako ne želiš drugi posao od onoga za što si se prijavila, daj im to do znanja.

5. Srećna si tu gdje jesi

Da je to istina, vrlo vjerovatno ne bi sjedila na intervjuu za novi posao. Pokušaj na profesionalni način biti iskrena s njima, ne postoji niko ko cijeni laž više nego istinu i dodatni bodovi su tvoji.

Index.hr