Portal 072info

Pet najsmrtonosnijih jela i pića koja vas ubijaju!

Prema podacima Američkog instituta za istraživanje raka, dnevni unos od 50 grama porcije prerađenog mesa, povećava rizik od raka debelog crijeva, u prosjeku, za čak 21 posto!

I je i mladima i starima često omiljena hrana ona najnezdravija, oni je se ne odriču. Međutim, opasnosti neke od namirnica nisu samo u previše soli ili masti. Predstavljamo vam pet najsmrtonosnijih jela i pića koje vas polako, ali sigurno ubijaju.

1. Papričice
Možda ne toliko omiljena hrana koliko omiljen začin, ali papričice su svakako obavezan sastojak ukusnih gurmana. Sve papričice dobivaju svoju začinjenost iz kemikalije koja se zove kapsaicin. Ovaj alkaloid toliko iritira ljudski organizam da danas postoje i sprejevi (‘pepper spary’) koji služe za samoobranu. Vojske su čak razvile i čili ‘granate’ kojima je glavni sastojak najljući feferon na svijetu.

Pretjerana konzumacija kapsacaina može dovesti do teškog trovanja pa čak i smrti. Ukoliko papričicu pojedete ponekad, neće vam škoditi, međutim istraživanja su pokazala da se svakodnevnom upotrebom konstantno oštećuje želudac da bi na kraju došlo do razvoja kancerogenih stanja, čija prognoza nikako nije dobra.

2. Hot dog
Omiljena zakuska na utakmicama, roštiljima, festivalima, sa sobom nosi i potencijalne smrtonosne rizike. Naime, na nekim pakiranjima naznačeno je da kuhanje nije neophodno ili da ih eventualno možete samo kratko obariti, a to povećava rizik od listerioze koju izaziva bakterija ‘Listeria monocytogenes’. Ovo je veoma ozbiljna infekcija koja se dobija konzumiranjem neprerađene hrane, a može izazvati sepsu, meningitis i druge ozbiljne komplikacije.

Prema podacima Američkog instituta za istraživanje raka, dnevni unos od 50 grama porcije prerađenog mesa, povećava rizik od raka debelog crijeva, u prosjeku, za čak 21 posto!

3. Čips
Jedna od najpopularnijih grickalica širom svijeta, ali i najnezdravija. Krumpir je generalno zdravo povrće i poželjno da se redovno bude dio dnevnog menija, ali problem kod čipsa je njegova priprema i dodatak mnogobrojnih pojačivača ukusa. Zbog masti, ovaj simbol ‘brze hrane’ postao je i glavni uzrok prekomjernog debljanja.

Međutim, visoki nivo masti povećava rizik od srčanih oboljenja podizanjem ‘lošeg’ kolesterola. Pored toga, različite studije pokazale su da visok unos masti dovodi do Alchajmerove bolesti, dijabetesa i depresije.

4. Salate
Oni koji brinu o svom zdravlju i o svojoj liniji, salate su svakako prvi i omiljeni izbor. Ali, ono što malo ljudi zna je da ovo zdravo povrće izvor ‘Esherihije coli’. Ova opasna bakterija se širi preko svježeg voća i povrća, svježe morske hrane, nedovoljno pasteriziranih mliječnih proizvoda i kontaminirane vode.

Infekcija ovom bakterijom mnogo je ozbiljnija jer ova bakterija luči toksine koji oštećuju sluznicu crijeva, izaziva bolne intenzivne krvave proljeve. Kod djece ispod 5 godina ili osoba s oslabljenim imunološkim sustavom može doći do ozbiljnih infekcija među kojima je i otkazivanje bubrega.

5. Sokovi
Osim zubnog karijesa, uz ova svima omiljena pića, vrebaju i druge opasnosti. Visoka koncentracija kofeina dovodi do insomnije i anksioznosti. Također, visok nivo natrij benzoata uzrokuje hiperaktivnost i poremećaj DNK koji može dovesti do kancerogenih oboljenja i smrti. Sokove u kojima bi moglo biti benzena piju i djeca, a često su upravo najmlađi u najvećoj opasnosti zbog ispijanja prekomjerene količine.

Također, postoje dokazi da fosforna kiselina koja se nalazi u nekim bezalkoholnim pićima isisava kalcij iz kostiju i tkiva i ozbiljno remeti imunološki sustav, piše Dnevno.

Podijelite članak