Pet navika zbog kojih živimo kraće

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mnoga istraživanja dosad su pokazala da genetika nije jedini čimbenik koji određuje hoćemo li doživjeti duboku starost, već da veliku ulogu u svemu imaju i naše svakodnevne navike. I dok nam neke od njih mogu pomoći da živimo dulje i smanjimo rizik od određenih bolesti, postoje i one navike koje nam u tome odmažu a da toga uopće nismo svjesni.

Ne pijete dovoljno vode

Hidratacija je iznimno važna kada je riječ o očuvanju našeg zdravlja, a samim time dokazano pridonosi duljem životu. S tim se slaže i Mindy Haar, registrirana dijetetičarka, prenosi Index Fit.

”Nedovoljan unos tekućine, naročito vode, može pridonijeti bržem starenju, što ni u kojem slučaju nije ničija želja. Odgovarajuća hidratacija važna je tijekom cijelog života budući da voda osigurava okruženje za metaboličke reakcije te štiti određene dijelove tijela, prvenstveno se fokusirajući na našu kožu”, objašnjava dijetetičarka, a njezine tvrdnje podupire i znanost.

Naime, nedavno provedeno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Lancet, otkrilo je da je kronična dehidracija glavni čimbenik u ubrzavanju procesa starenja te da tako može skratiti životni vijek zbog nastanka kronične bolesti ili prerane smrti.

Pretjerujete s alkoholom

Svatko tko pretjeruje s pivom, vinom i žestokim alkoholnim pićima mogao bi se suočiti s rizikom od ranije smrti, upozoravaju stručnjaci. Dakle, ako se želite osjećati najbolje u svojim zlatnim godinama, konzumaciju alkoholnih pića trebali biste svesti na minimum ili ih u potpunosti izbjegavati.

“Prekomjerna konzumacija alkohola povezana je s određenim vrstama raka i oštećenjem jetre, a kod žena može pogoršati prethodna stanja poput osteoporoze, dijabetesa ili visokog krvnog tlaka. Isto tako, većina lijekova ne smije se uzimati s alkoholom zbog čega su opasnim utjecajima posebno podložni kronični bolesnici, odnosno svi oni koji redovito moraju piti terapiju, a usput konzumiraju i alkoholna pića”, objašnjava Haar.

Ne provodite dovoljno vremena otvorenom

Ako ne provodimo dovoljno vremena na otvorenom, nećemo biti na suncu, a kao rezultat može se pojaviti nedostatak vitamina D. Naime, znanstvenici su u nedavnoj velikoj studiji otkrili kako je vitamin D povezan s duljim životnim vijekom. Istraživanje je provedeno na više od 78 tisuća odraslih osoba u Australiji, a trajalo je 20 godina.

Znanstvenici su tako došli do zaključka kako osobe koje imaju niske razine vitamina D također imaju čak tri puta veći rizik od preuranjene smrti, najčešće uzrokovane dijabetesom. Isto tako, već su ranija istraživanja na ovu temu pokazala kako osobe s manjkom vitamina D imaju slabije kosti, povećan rizik od visokog krvnog tlaka, autoimunih bolesti, pa i karcinoma.

Previše sjedite

Postoji razlog zašto vas pametni satovi potiču na kretanje svakih sat vremena, a to je zato što se predugo sjedenje povezuje s kraćim životnim vijekom, piše Legal & General. Nedavna studija tako je pokazala kako je dugotrajno sjedenje čimbenik rizika za preuranjenu smrt, neovisno o tjelesnoj aktivnosti. Dakle, čak i ako vježbate mnogo puta tjedno, sjedenje dulje od tri sata dnevno može vam oduzeti pune dvije godine života.

Ne družite se dovoljno

Još jedna iznenađujuća stvar koja skraćuje životni vijek je nedostatak društvene interakcije. Jedno je istraživanje pokazalo da bi usamljenost mogla biti najveća prijetnja opstanku i dugovječnosti, pri čemu osjećaj usamljenosti izravno narušava naš imunološki sustav čineći nas manje otpornima na bolesti i infekcije.

GODISNJICA
MARKETING