Pet proizvoda koji će izumrijeti za pet godina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

607_20140103135252_dvdVrijeme, čini se, prolazi brže u IT univerzumu. Tako nimalo ne čudi što se ovi uređaji i proizvodi najvjerovatnije neće upotrebljavati kroz pet godina. Da li vam nedostaju ovi zvuci? Zvuk premotavanja kasete, dobrodošlica koju vam želi Windows 95… I njih je vrijeme pregazilo, baš kao što će pregaziti i uređaje na koje vas ovom prilikom podsjećamo. Listu proizvoda koji će izumrijeti kroz pet godina sastavio je američki magazin Time. Zbog toga vremensku odrednicu treba uzeti sa rezervom, jer će se, sasvim je sigurno, neki od pomenutih proizvoda u Srbiji zadržati duže od pet godina.

Blu-ray/DVD plejeri

Internet servisi za distribuciju i emitovanje programa kao što je Netflix u svijetu sve više dobijaju na značaju. Primjera radi, posljednja dodjela televizijskih Emi nagrada bila je prva koja je uključila i serije direktno snimane za Netflix.

I dok DVD playeri već godinama padaju u zaborav, tržište Blu-ray diskova i playeraa je polako raslo. Međutim, analitičari predviđaju da je 2013. godina bila posljednja godina u kojoj je zabilježen rast, i da će i za ove proizvode, vejrovatno da čeka slična sudbina koju su doživjele i video-kasete zajedno sa video rekorderima.

GPS uređaji u automobilima

Za manje od šest godina u svijetu je prodato 1.3 milijardi “pametnih” telefona, i to je brojka koja obuhvata samo Andriod i iOS telefone.

Kada se uzme u obzir da svaki od tih telefona u sebi sadrži sve kvalitetnije mape i navigaciju, nije ni čudo što se pojedinačni GPS uređaji sve slabije prodaju. Naročito kada se u obzir uzme to da se cijena tih uređaja kreće od sedamdeset do nekoliko stotina eura.

Time piše da će funckionalnost smartphonea biti još veća, samo kada proizvođači budu poradili na kvalitetu baterija i njihovom dužem trajanju.

Dial-up internet

Ne, dial-up internet nije živ samo u Srbiji, već ga koristi i 3 posto Amerikanaca. Slikovito rečeno, to je kao da cijela američka savezna država Nju Džersi koristi isključivo dial-up, ili da bude još jasnije – Srbija + još 1,5 miliona ljudi.

Međutim, ni dial-up neće trajati dovijeka.

Širokopojasni internet postaje sve dostupniji, a u SAD trenutno je aktuelan i program koji će takav brži internet dovesti do čak sedam miliona Amerikanaca. Uz to treba dodati i kablovski internet koji je takođe sve prisutniji u našim domovima.

Digitalni foto-aparati

Još jedna “smrt” za koju su krivi smartfoni je smrt digitalnih fotografskih aparata. Kada je 2010. godine Apple predstavio svoj iPhone 4, cijela priča o aparatima, kamerama i fotografijama zauvijek je promijenjena.

Kamera tog uređaja i kvalitet snimaka koje je pravila toliko su promijenili stvar da je od tada većina pametnih telefona nastojala da obezbijedi što kvalitetniju kameru. Tako se kvalitet snimaka napravljenih telefonima polako izjednačava sa snimcima digitalnih foto-aparata, a u pojedinim slučajevima ih i nadmašuje.

Zbog toga su i kompanije kao što su Nikon, Canon i Sony napravile plan prema kom će u narednim godinama nastaviti da proizvode foto-aparate namijenjene zahtijevnijim korisnicima i profesionalcima, dok će se svakodnevna upotreba u cijelosti zasnivati na smartfonima.

Ključevi za automobile

Iako djeluje nevjerovatno, ključevi za automobile, koji su decenijama predstavljali svojevrstan statusni simbol, također će uskoro nestati. Ili će samo poprimiti novo obličje.

I ovi ključevi će postati “pametni” zbog toga što se tehnologija otključavanja automobila razvija u najrazličitijim, znatno kreativnijim pravcima.

Moguće je da će i njih zamijeniti smartfoni, s obzirom na to da je sve više aplikacija za telefone koje zamjenjuju ključeve. Dobar primjer je aplikacija OnStar RemoteLink koju je ponudio Chevrolet, i uz pomoć korisnik može otključati svoj automobil.

B92/Time