Portal 072info

Pet razloga da ove jeseni pijete kakao

Nema ništa bolje od šoljice vrućeg kakaa tokom hladnog i kišnog jesenjeg dana. Ovo piće neće zadovoljiti samo vaše čulo okusa, već će također donijeti mnogo koristi vašem tijelu.

Kako kakao pomaže kod raspoloženja

Kakao i čokolada su veoma korisni za aktivan mentalni ili fizički rad i mnogi ih nazivaju odličnim antidepresivima. Ukoliko ujutru popijete šolju kakaa ovo piće će vam dati energiju i osnažiti vas. U večernjim satima kakao može poslužiti kao napitak za ublažavanje stresa i umora.

Kakao poboljšava memoriju

Flavonoidi, koje sadrži kakao mogu da smanji rizik od demencije i utiču direktno na strukturu i funkciju mozga. Ova jedinjenja štite moždane neurone od oštećenja i poboljšavaju metabolizam i pamćenje.

Kakao jača krvne sudove

Kakao pomaže da se stabilizuje ili smanji krvni pritisak, jača krvne sudove i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ljekari savjetuju da ne pijete više od dvije šolje kakaa dnevno, jer ovo ukusno piće sadrži šećer i zasićene masti.

Kakao pomaže kod oporavka mišića

Naučnici su dokazali da se nakon upotrebe kakaa mišići sportista oporavljaju brže. Napitak sadrži proteine koji su potrebni za regeneraciju mišića, ugljene hidrate i zamjenjuju rezervu energije mišićnog tkiva. A mlijeko nadoknađuje snabdijevanje vodom i raznim jonima kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Kakao pomaže u borbi protiv gojaznosti

Američki istraživači su otkrili zanimljiv podatak: uprkos činjenici da kakao ima više kalorija nego čaj ili kafa, on ne dovodi do gojaznosti.

Činjenica je da čak i mali dio kakao izaziva osjećaj sitosti, tako da ćete nakon šolje toplog kakaa pojesti manji obrok. Kakao sprečava prejedanje.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box