1 20
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Vlakna, vitamin C i vitamin K – sve su to važne tvari koje se nalaze u šipku, voću koje nazivaju jesenskom bombom vitalnosti. U nastavku donosimo pet razloga zbog kojih bi se šipak trebao naći na vašem jelovniku.

FIXGEHALT

Hranjiv je

Jedan prosječan šipak sadrži 72 kalorije, 1.5 grama proteina, gram masti, 16 grama ugljikohidrata i 3.5 grama vlakana.

Djeluje kao antioksidans

LIDER

Slatke male kuglice, koje se nalaze u šipku, ne samo da sadrže vitamin C već su i bogate drugim važnim tvarima.

Punična kiselina, antioksidans koji se nalazi u šipku i nekoliko drugih namirnica, mogla bi imati koristi u liječenju pretilosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Prema starijoj studiji iz 2014., antioksidativni potencijal soka od šipka veći je od crnog vina.

Može pomoći u borbi protiv raka

Ljudi koji se drže prehrane bogate voćem i povrćem imaju smanjeni rizik od razvoja niza različitih karcinoma.

Istraživanja pokazuju da bi šipak i njegov sok mogli potencijalno spriječiti rast stanica raka u prostati, dojkama, plućima, debelom crijevu i koži.

Zdrav je za srce

Antioksidansi koji se nalaze u šipku mogu spriječiti nakupljanje masnih naslaga oko arterija. To nakupljanje može dovesti do srčanog udara i drugih srčanih problema. Šipak također djeluje na snižavanje krvnog pritiska, a cijelo sjeme šipka sadrži pristojnu količinu vlakana koja snižavaju kolesterol.

Poboljšat će zgrušavanje krvi

Pola šoljice zrna šipka osigurava gotovo 20 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K. Ovaj mikronutrijent topiv u mastima održava krv u stanju pravilnog zgrušavanja. Drugim riječima, kad se povrijedite, vaše tijelo može brže zacijeliti rane.