Pet razloga zbog kojih biste trebali jesti voće koje zovu jesenskom bombom vitalnosti

1 20
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vlakna, vitamin C i vitamin K – sve su to važne tvari koje se nalaze u šipku, voću koje nazivaju jesenskom bombom vitalnosti. U nastavku donosimo pet razloga zbog kojih bi se šipak trebao naći na vašem jelovniku.

Hranjiv je

Jedan prosječan šipak sadrži 72 kalorije, 1.5 grama proteina, gram masti, 16 grama ugljikohidrata i 3.5 grama vlakana.

Djeluje kao antioksidans

Slatke male kuglice, koje se nalaze u šipku, ne samo da sadrže vitamin C već su i bogate drugim važnim tvarima.

Punična kiselina, antioksidans koji se nalazi u šipku i nekoliko drugih namirnica, mogla bi imati koristi u liječenju pretilosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Prema starijoj studiji iz 2014., antioksidativni potencijal soka od šipka veći je od crnog vina.

Može pomoći u borbi protiv raka

Ljudi koji se drže prehrane bogate voćem i povrćem imaju smanjeni rizik od razvoja niza različitih karcinoma.

Istraživanja pokazuju da bi šipak i njegov sok mogli potencijalno spriječiti rast stanica raka u prostati, dojkama, plućima, debelom crijevu i koži.

Zdrav je za srce

Antioksidansi koji se nalaze u šipku mogu spriječiti nakupljanje masnih naslaga oko arterija. To nakupljanje može dovesti do srčanog udara i drugih srčanih problema. Šipak također djeluje na snižavanje krvnog pritiska, a cijelo sjeme šipka sadrži pristojnu količinu vlakana koja snižavaju kolesterol.

Poboljšat će zgrušavanje krvi

Pola šoljice zrna šipka osigurava gotovo 20 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K. Ovaj mikronutrijent topiv u mastima održava krv u stanju pravilnog zgrušavanja. Drugim riječima, kad se povrijedite, vaše tijelo može brže zacijeliti rane.

GODISNJICA
MARKETING