Pet sigurnih znakova da se ne krećete dovoljno

izolacija 3

Redovno kretanje je osnovni preduslov za dobro zdravlje, to svi znamo, ali se nažalost toga ne pridržavamo. Tijelo nam šalje različite signale, a ovih pet su sigurni pokazatelj da nam tijelo pati zbog previše sjedenja.

Kada se govori o fizičkoj aktivnosti, većina pomisli na gubitak kilograma i fizički izgled. Debljanje jeste očigledan znak da ne trošimo energiju koju smo pojeli, ali fizička neaktivnost se manifestuje i na razne druge načine, za koje možda i ne znamo da su povezani sa nedostatkom fizičke aktivnosti.

Otečene oči

Sjedelački način života jedan je od glavnih okidača da naše tijelo zadržava vodu. Otečene oči se pojavljuju i kada previše ležimo. Stručnjaci preporučuju jogu kao najbolji lijek za ovaj problem. Jednom kada se pokrenemo, otečene oči više neće biti problem.

Zatvor https://f6b3e61700221311e95b4ab50d16981b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ukoliko većinu vremena provodimo sjedeći više vremena je potrebno da se hrana probavi. Redovno kretanje poboljšava funkcionisanje probavnog trakta. Čak i jednostavne vježbe ili pet minuta istezanja nekoliko puta dnevno mogle bi da spijreče ovaj problem.

Zaboravnost

Kod ljudi koji vode neaktivan način života, prema brojnim istraživanjima, pojavljuju se strukturne promjene u mozgu u dijelu medijalnog sljepoočnog režnja. Ovaj dio mozga je odgovoran za pamćenje. Takođe, dokazano je da fizička aktivnost poboljšava i naše raspoloženje kao i pamćenje.

Bolna koljena

Redovnim vježbanjem mišići jačaju i postaju fleksibilniji, a fizička aktivnost ublažava bolove u nogama. Takođe, redovne vježbe mogu da ublaže simptome artritisa i osteoporoze.

Žudnja za slatkišima

Fizička aktivnost smanjuje želju za šećerom. Osim toga, svaka fizička aktivnost pojačava energiju i oslobađa endorfin, hormon sreće, koji smanjuje žudnju za slatkišima.

Prethodni članakSvjetska banka: BiH je 2020. godine zahvatila najgora kriza zadnjih 25 godina, oporavak neizvjestan
Sljedeći članakEU razmatra dozvolu ulaska vakcinisanim državljanima zemalja van Unije