Portal 072info

Pet trikova da produžite “život” bananama

banane 1 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kupite banane, i one vrlo brzo poprime crnu boju, odnosno počnu da trule? Ima rješenje, da traju malo duže. Reader’s Digest donosi šest trikova koji mogu pomoći u održavanju bananama svježim, a kao alternativnu navodi pravljenje pudinga od banana.

1. Objesite ih

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ispostavilo se da postoji naučni razlog zašto bi trebalo objesiti banane. Banane počinju sazrijevati čim su ubrane s drveća, no djelovanje etilena koji se oslobađa sporije je kad banana visi. Banane koje vise također neće truliti zbog podloge na kojoj bi inače stajale.

2. Kupujte zelene banane

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Najlakši način da produžite rok trajanja bananama je kupiti najzelenije koje možete pronaći. Beru se dok su još zelene, a zatim polako sazrijevaju s vremenom. Umjesto da kupiti zrele banane, uzmite zelene i gledajte ih kako sazrijevaju dok vise.

3. Omotajte ih u plastičnu foliju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

S obzirom na to da se etilen oslobađa iz peteljke, taj dio banane možete omotati plastičnom ili aluminijskom folijom kako biste usporili proces sazrijevanja. Za najbolji rezultat potrebno je omotati svaku bananu pojedinačno.

4. Zrele banane stavite u frižider

Jedno od nepisanih pravila kad su banane u pitanju je da se ne se stavljaju u frižider. Zelene banane svakako bi trebalo držati što dalje, no zrele banane bez problema možete staviti u frižider kako biste usporili njihovo daljnje sazrijevanje, barem na nekoliko dana.

5. Zamrznite ih

Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu, no pri tome treba paziti jer smrznete li bunt banana, mogli biste imati problema s odmrzavanjem. Stručnjaci stoga preporučuju zamrzavanje oguljenih i narezanih banana u nepropusne vrećice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6