PET VAŽNIH SAVJETA O ZDRAVLJU: Svi su pogrešni i treba ih što prije zaboraviti!


flasa-zena-vodaMnogobrojni su savjeti što je zdravo, a što ne. Kada je zdravlje u pitanju, neprestano se provode i razna znanstvena istraživanja. Međutim, neka uvriježena mišljenja o tome što je dobro za organizam su demantirana.

Osam čaša vode dnevno

Onaj tko je ovo preporučio očito je bio jako žedan. Ne postoji točno određena količina koju bi baš svaka osoba trebala popiti. Pravilo o osam čaša vode dnevno proizašlo je iz znanstvenih istraživanja provedenih 1945. godine. Međutim, 2012. godine znanstvenici iz Australije i Novog Zelanda proglasili su to pavilo pretjeranim i nepotrebnim jer ljudi većinu tekućine koju unose u organizam dobijaju iz voća, povrća i ostalih tekućina, pa čak i kave. Dakle, ako ste žedni, pijte, a ako niste, nemojte piti.

Tamna čokolada je zdravija od mliječne

Prije više od desetljeća čokolada je označena kao ‘superhrana’ nakon što je istraživanje objavljeno u časopisu Nature utvrdilo da tamna čokolada sadrži jako visoku koncentraciju kakaa punog korisnih tvari za razliku od mliječne čokolade. ‘To je i dalje točno, međutim, to ne znači automatski da pločica tamne čokolade sadrži više flavonola nego mliječna čokolada’, kaže Patricia Bannan, nutricionistica. Pojašnjava da su flavonoli nestabilni i da njihova koncentracija varira tijekom proizvodnog procesa pa ne znači da ćete ih dobiti više ako na pakiranju piše da čokolada sadrži 72 posto kakaa. Najsigurniji način da znate kako ste dobili dovoljno flavonola je da ga uzmete u najčišćoj formi: putem čistog kakao praha. Ili kupite jako kvalitetnu čokoladu jer je veća šansa da su u njoj tijekom proizvodnje ostali flavonoli u visokoj koncentraciji.

Slatkiši djecu čine hiperaktivnima

Postoji mnogo razloga da djecu držite podalje od šećera, kao na primjer opasnost od pretilosti ili kvarenja zuba. Međutim, provedeno je 12 studija koje su pokušale dokazati kako slatkiši izazivaju hiperaktivnost i niti jedna nije pokazala povezanost.

Istezanje prije trčanja sprečava ozljede

Nije loše istegnuti noge prije trčanja. Međutim, prema istraživanju provedenom među 3.000 osoba koje se bave trčanjem, a koje je objavljeno u časopisu American Academy of Orthopaedic Surgeons, nema razlike od rizika od ozljeđivanja između onih koji se rastežu prije trčanja i onih koji to ne čine. Osim toga, istezanje je čak učinkovitije ukoliko se radi nakon treninga, a ne prije.

Prethodni članakJesmo li prestali učestvovati u vlastitom životu, zašto smo prestali vjerovati sopstvenom pamćenju!?
Sljedeći članakVELIKI APPLEOV DEBAKL: Nema kupaca za “jeftini” iPhone 5C, milioni uređaja neprodani