Portal 072info

Pet vještačkih uzroka krize u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina je od 2007. godine ušla u začarani krug uništenja potrošačke moći. To je imalo dalekosežne posljedice koje se se svakodnevno multupliciraju. Prvo talas poskupljenja i smanjenjem potrošačke moći, započeo je uvođenjem PDV-a iako se tvrdilo da će doći do pojeftinjenja i da će penzioneri i oni slabije kupovne moći dobijati naknadu. Tren&Innovatin media servis novinske agencije Atrakcija izradio je listu pet vještačkih uzroka krize koji su doveli do povećanja nezaposlenosti, pada kupovne moći i poskupljenja.

PDV

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Adnan Terzić i Zlatko Hurtić bili su nosici hvalospjeva o koristima uvođenja PDV-a. Zapravo, rezultat je poražavajući. Od uvođenja jedinsvene stope PDV-a većina proizvoda je poskupjela između 25 i 40 %.

Država i proizvođači počeli su igrati na kartu onih koji imaju, a ne koji nemaju. Država je, zahvaljući PDV-u, počela zarađivati na poskupljenjima. Ako je neki proizvod 1 KM, država zarađuje 17 % , ako dvije KM, zarađuje 34 %.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stvorio se začarani krug, objavio je u analizi Trend&Innovaton media servis novinske agencije Atrakcija. Država PDV-om koristi potencijal ljudi koje plaća, budžetske korisnike, te novac koji dolazi iz dijaspore,  a ostali su kolateralna šteta ostavljena na nemilost poskupljenjima izazvanim uvođenjem jedinstvene stope PDV-a i za najluksuzniju robu i za osnovne životne namirnice. Ako se želi povećati standard i povećati kupovna moć, nužno je hitno uvesti diferenciranu stopu PDV-a na osnovne životne potrebe ( osnovne životne namirnice, dnevne novine, osnovna higijena) i na luksuz.

Fiskalne kase

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tipični nepotrebni trošak koji je u vrijeme krize kumovao zatvaranju 50% porodičnih biznisa. Male radnje, piljare i sl, koje su mogle hraniti porodicu, nakon PDV-a, morale su trošiti novac na nove sisteme za fiskalne kase i to ih je dovelo do kraja. Rezultat je za 50 % smanjen broj piljara i potpuna dikratura velikih trgovačkih cenatara.

Uvozni lobiji i klasterske cijene

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nekoliko velikih uvoznika na Zapadnom Balkanu drži u posjedu 70 % poznatih brandova. Oni imaju odlučujuću moć na osiromašenje stanovništva. Većina uvoznih proizvoda daleko je skuplja na Zapadnom Balkanu nego u EU.

Rigorizne inspekcije prema malim poduzetnicima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od 2010. traje rigorzni i nerazumni trend dvostrkuih aršina: velikim firmama se tolerišu i najveća kršenja zakona, dok se male porodične biznise kažnjava i za najmanje propuste. To je rezultiralo skoro potpunim uništenjem male privrede u BiH. Posjedovanje male radnje gotovo da je postalo kažnjiva djelatnost.

Uništenje porodičnih biznisa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do 2005. godine trend rasta porodičnih biznisa, male privrede koja je uspjevala sa jednom radnjom prehraniti obitelj, bio je u porastu. A onda se, uvođenjem PDV-a, fiskalnih kasa i dvostrukih aršina inspekcija, uspjelo uništiti skoro 80 % porodičnih firmi u BiH.

Glavni uzroci osiromašenja:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  1. Nedefirencirani PDV koji nije prilagođen kupovnoj moći,
  2. Fiskalne kase
  3. Uvozni lobiji i klasterske cijene
  4. Rigorzna inspekcija prema malim podzetnicima,
  5. Namjerno uništenje porodičnih biznisa

Novinska agencija Atrakcija

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME