Portal 072info

Petodnevni rehabilitacijski kamp Vlašić 2014. uspješno završio u subotu

Pet dana različitih aktivnosti, pet dana zabave, pet dana druženja sa izliječenom djecom i njihovim roditeljima. Biti dio ove priče je zaista poseban osjećaj. Svi koji su došli barem u posjetu djeci na kampu, otišli su zarobljenog srca ovim pravim i istinskim herojima.

Nakon dugotrajnog liječenja malignih oboljenja kod djece, ljekari savjetuju da djeca prođu kroz rehabilitacioni kamp na planinskom zraku. Koliko je značajan ovaj kamp govori više različitih pokazatelja. Prirodni planinski zrak, druženje sa vršnjacima, sportske aktivnosti, različite radionice, sve to doprinosi da se kod djece jača imunološki sistem, jača samopouzdanje, bolest posmatra iz drugog ugla i da se prevaziđe na adekvatan način.

Djeca i roditelji imali su priliku učestvovati u različitim aktivnostima kao što su: jahanje, plivanje, biciklizam, fudbal, košarka, odbojka, društvene igrice, psihološke i pedagoške radionice, masaža, disko zabave, kinđurijada pa čak i humanitarna modna revija.

Ovih pet dana kampa imali smo priliku družiti se sa raznim gostima kao što su: klaun Saša i njegova vesela ekipa, zatim policajci MUP-a SBK, Jasmina Fajkić i volonterke iz Travnika. Djecu je posjetio i Denijal Ahmetović i uz pjesmu proveo poslijepodne s njima. Drugog dana uz gitaru nas je zabavio naš izliječeni omladinac David Grebenar. Kamp su posjetili i premijer Srednjebosanskog kantona Tahir Lendo i savjetnik načelnika Travnika Admira Hadžiemrića. Poslije ove posjete, dječica su imala priliku naučiti jednu posebnu vještinu slikanja sa peglom zahvaljujući  gospođama  Jasmini Muhić i Berini Haračić. Zadnji dan smo napravili izlet do Eko Fis-a i malo uživali u raznolikoj ponudi ovog kompleksa. A u hotelu nas je dočekao roštilj nakon kojeg smo nastavili druženje sa odbojkašima iz Odbojkaške akademije Smeč.

Dan odlaska je svima teško pao ali ostala je nada da ćemo se ponovo družiti i sljedeće godine.

Tim koji je bio zadužen za organizaciju i realizaciju aktivnosti činili su: koordinator projekta, psiholog, socijalni pedagog, ljekar, medicinska sestra i tri sportska animatora.

Zahvaljujemo se donatorima bez kojih ovaj kamp ne bi mogao biti realiziran a to su Federalno ministarstvo zdravstva, IN Fondacija-fondacija za unapreženje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH i hotel Pahuljica.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box