Petorica hrvatskih vojnika pozitivna na kokain, MORH tvrdi da je nisu prodavali

img 2055
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zbog slučajeva petorice vojnika pozitivnih na kokain u proteklih nekoliko mjeseci, u Hrvatskoj se pitaju šta se to događa u njihovoj vojsci.

Iz Ministarstva odbrane RH poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje jer imaju nultu toleranciju na droge.

Zbog konzumacije kokaina za dvojicu je pripadnika Oružanih snaga vojna karijera završena.

“Oni su dobili raskid djelatne službe, a za tri ostala pripadnika, proces je još uvijek u toku”, ističe Dejan Džidić, zapovjednik u Pukovniji vojne policije OSRH.

ČITAJ JOŠ:  Hrvatska dovela u probleme izvoznike iz BiH: Hrana ne može danima čekati u kamionu

Među njima je i vojni specijalac koji je nedavno uhvaćen u tajnoj akciji usred noći. No, za posebnu zabrinutost mjesta nema, ističu iz MORH-a. Sve što se događa u tzv. običnom svijetu, događa se i u vojsci. Nadzori se provode stalno, a dobivaju i dojave o drogiranju.

“Onda idemo na ciljane osobe, kada znamo za osobu imenom i prezimenom, da bi ju mogli dovesti u vezu s tim djelom. A preventivni nadzori se analitički, dakle kada dobijemo nove vojnike, primjerice u Centru za obuku u Požegi”, kaže časnički namjesnik Davor Pavlović, piše HRT.

Zbog većeg broja novootkrivenih slučajeva, testiranja su pojačana. Provode se u MORH-u, uz prisutnost svjedoka civila. Ako osoba to želi, testiranje se ponavlja i u zdravstvenoj ustanovi. Sve se najstrože nadzire, kako ne bi bilo greške.

ČITAJ JOŠ:  Na području BiH izdato upozorenje: Očekuju se jaki udari vjetra i obilne padavine

“Znači, u tom slučaju vodimo ga kod doktora, ako on ne prihvaća naše rezultate. Doktor će izvaditi krv, izvadit će se njegov urin i sve će se to skupa pohraniti u korporij Vojne policije”, dodaje Pavlović.

Ako su pozitivni, prijavljuju se Vojno-stegovnom sudu, koji odlučuje o kazni. Oni koji odbiju testiranje također dobivaju stegovnu prijavu. Broj pozitivnih među testiranim vojnicima ne raste, tvrde u MORH-u.

“Mi smatramo da je to stalno na istoj razini otprilike, nema nikakvih povećanja ni smanjivanja, jednostavno provodimo nadzore i temeljem dostavljenih rezultata, reagiramo”, dodaje Džidić.

ČITAJ JOŠ:  Davanje novca službenicima na graničnim prelazima: Nepisano pravilo u BiH

MORH tvrdi da su ovi slučajevi izolirani i da niko nije namjeravao prodavati drogu, nego su kokain, čini se, sankcionirani vojnici imali za osobnu upotrebu. Je li razlog konzumacije droga preopterećenost, nemogućnost nošenja s odgovornošću na poslu ili nešto treće, tek će se istražiti. (klix.ba)

GODISNJICA
MARKETING