Portal 072info

Petu islamsku dužnost ispunit će oko 1.600 hadžija iz BiH, mogu li bračni parovi spavati u istoj sobi

Još nisu formirane cijene ovogodišnjeg odlaska na hadž jer nije odabran avioprevoznik, dok su ugovori sa institucijama odgovornim za organizaciju hadža u Saudijskoj Arabiji potpisani, potvrdio je Nezim Halilović Muderis, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

– Termini polaska također još nisu precizirani od strane Islamske zajednice. Uslovi smještaja su isti, hoteli isti kao i prošle godine. Mi nismo imali primjedbi na organizaciju, osim pojedinaca koji su namjerno htjeli napraviti smutnju, a većina hadžija je zadovoljna i većina hadžija koji su bili prošle godine pitaju hoće li biti isti hoteli i ove godine. U Medini hotel je bio u blizini džamije i u Meki je također hotel bio blizu harema. Ko je želio otići u Harem na svaki vakat mogao je to učiniti – ističe Halilović, dodajući da je to ono što se može postići sa cijenom koju nude za ovo putovanje.

Po protokolu dozvoljeni broj hadžija za odlazak iz BiH je 2.200.

– Mi planiramo da na hadž ove godine iz BiH putuje između 1.440 i 1.680, ali konačnu odluku će donijeti Rijaset – pojašnjava Halilović.

S druge strane, na društvenim mrežama pojavili su se komentari u kojima se ukazuje da pripreme za hadž ne idu baš kako treba.

Između ostalog, jedan od sarajevskih biznismena postavo je na svom fb profilu post u kojem, uz ostale kritike, pita i zašto ne može dobiti dvokrevetnu sobu za svoju suprugu i sebe.

Ef. Halilović ističe da zvanični zahtjevi o tome do Ureda za hadž nisu došli.

– U Meki nemamo mogućnost da osiguramo dvokrevetne sobe, uglavnom se radi o četverokrevetnim sobama, te nam smještajni kapaciteti ne dozvoljavaju, dok bismo u Medini gdje budemo imali tu mogućnost, izašli u susret pojedinačno nekim bračnim parovima, ali nećemo moći za sve osigurati dvokrevetne sobe – zaključuje Halilović, prenosi Faktor.

Podsjećamo, prošle godine odlazak na hadž koštao je 8.150 maraka.

Podijelite članak
  • 37
    Shares