Portal 072info

Pezer: Psihički rasterećen nastavljam pripreme za SP u Dohi i OI u Tokiju

Zeničanin Mesud Pezer trijumfirao je početkom sedmice u bacanju kugle na mitingu u švedskom gradu Vaksjo, a s dužinom 21,27 metara ostvario je i normu za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju. 

Pezeru će to biti drugi nastup na OI, jer je 2016. u brazilskom Riu, kao 22-godišnjak, s hicem 19,65 m zauzeo 20. mjesto i nije se plasirao u finale. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Znao sam da sam spreman za mnogo više nego što sam bacao na početku sezone, ali sam samo čekao da se to i desi. Drago mi je da sam godinu prije Olimpijade uspio ispuniti normu, koja iznosi 21,10 metara pa, sada psihički puno opušteniji mogu nastaviti pripreme i za Svjetsko prvenstvo na otvorenom u Dohi (Katar), za koje sam još ranije ispunio normu – ističe Pezer, koji je potvrdio da je u usponu forme. 

Najduži hitac ove sezone na otvorenom imao je 12. juna na mitingu u Zenici, gdje je bacio 20,81 metar te bio treći. Prethodno je, međutim, 1. marta u kvalifikacijama za Evropsko dvoransko prvenstvo u Glazgovu bacio više od 21 metar u dvorani – tačnije 21,08 m. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To mu je osiguralo i prvo mjesto u kvalifikacijama, ali je u finalu bacio 20,69 metara te bio šesti. Doha će biti prilika da početkom oktobra potvrdi da je potpuno sazrio i za najveće smotre. 

On najavljuje kako će 18. jula, zajedno s ostalim bh. olimpijcima i kandidatima, biti gost i japanske ambasade u Sarajevu. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Dobio sam poziv iz Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i naravno da ću doći na taj prijem. Zahvalan sam OKBiH koji, osim stipendija, nama koji smo ispunili ili su blizu ispunjenja norme daje dodatna sredstva za pripreme, odnosno za fizioterapeute. Za sada tu podršku, osim mene, imaju još i Amel Tuka, Larisa Cerić i Kemal Mešić. Nadam se da će nas uskoro biti i više – kaže Pezer, koji će krajem narednog mjeseca nastupiti i na pojedinačnom prvenstvu BiH. 

Narednih dana, najavljuje Pezer, radit će bazične treninge za SP, za koje će završne pripreme imati od 15. do 25. septembra, s reprezentacijom Švedske u kampu u Rimu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pezerov lični i bh. rekord na otvorenom iznosi 21,40 metara, a ostvario ga je 27. jula 2017. godine na Sokocu, dok je na zatvorenom najduže bacio u finalu Svjetskog dvoranskog prvenstva u Birmingemu, gdje je u martu prošle godine bio peti s dužinom 21,15 m.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 26
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME