Pfizer: Očekuje se da će COVID-19 postati endemska bolest već 2024.

setnja 289532 750x421 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Očekuje se da će COVID-19 postati endemska bolest već 2024. godine, rekli su u petak rukovodioci američke farmaceutske kompanije Pfizer.

“Vjerujemo da će COVID-19 preći u endemsko stanje, potencijalno do 2024.”, rekla je globalna predsjednica Pfizer Vaccines Nanette Cocero.<

“Mogla bi postati endemska bolest kada bi populacije širom svijeta imale dovoljan imunitet na vakcine, ili kada bi hospitalizacije i smrtni slučajevi stavljeni pod kontrolu”, kazala je Cocero.

Glavni naučni direktor Pfizera Mikael Dolsten rekao je da će trajanje zavisiti od evolucije bolesti i koliko su vakcine efikasno raspoređene širom svijeta gdje su stope vakcinacije niske.

“Čini se da će u narednih godinu ili dvije neke regije preći na endemski model, dok će druge regije nastaviti u pandemijskom režimu”, rekao je Dolsten.

Smatra da pojava novih varijanti bi mogla utjecati na to kako će se pandemija nastaviti.

Dok je pandemija, poput COVID-19, globalna epidemija koja se proširila na sve zemlje svijeta, endemija pogađa određene populacije ili zemlje.

Pandemija koronavirusa odnijela je više od 5,34 miliona života u najmanje 192 zemlje i regiona od decembra 2019. godine, sa više od 273 miliona prijavljenih slučajeva širom svijeta, prema podacima američkog Univerzitetu “Johns Hopkins”.