PIJAN KAO LETVA?: Deset najčudnijih narodnih fraza

PIJAN KAO LETVA?: Deset najčudnijih narodnih fraza

c6c0b4c8098e4a6d8bfe58adf332c2e0

Jeste li se ikad zapitali zašto u svakodnevnom govoru tako često koristimo neke fraze, primjerice ‘glup kao stup’ ili ‘blijed kao krpa’, a da se pritom ni na trenutak ne zapitamo odakle nam uopće ta usporedba i zašto baš ta? Prisjetili smo se nekih vrlo neobičnih usporedba, a vi nam dojavite ako znate objašnjenje za neke od navedenih.

Pijan kao letva

Ovu frazu možemo čuti vrlo, vrlo često, a odnosi se na svakog pijanca koji jedva stoji na nogama, koji tetura ili na bilo koji drugi način iskazuje pozamašnu alkoholiziranost. No zašto je baš letva ovdje nadrapala? Ona je uspravna, kad je zakucate – ne mrda, ne klati se, ne bljuje, ne smrdi po alkoholu, nije neugodna, ne otkriva tajne… No svaki pijanac koji završi u jarku kraj puta ‘pijan je kao letva’.

Ljut kao ris

Da ponovimo gradivo i osnovne informacije – ris je najveća mačka u Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Jako su slatki zahvaljujući šiljastim ušima s čupercima na kraju. Samotnjaci su i love prije svega noću i u sumrak, a plijen su im najčešće zečevi, ptice, vjeverice, zmije itd. E da, i zaštićena su vrsta. Jesmo li negdje spomenuli da ih je iznimno lako razljutiti, posebno u odnosu na druge divlje životinje?

Bezobrazan kao šlapa

Ovo nam je jedna od omiljenih… Dobro, kako šlapa može biti bezobrazna?! Kad je pokušate obući, ona pobjegne i vrati se u ormar? Ili dok hodate, vi idete u jednom smjeru, a onda vuče na drugu stranu? Ne, logika ne pomaže pretjerano…

Ružan kao pas/noć

Ne znamo je li nam više žao psa ili noći u ovoj usporedbi. OK, priznajemo, ima svakakvih pasa. Štoviše, i mi smo objavljivali vijesti o najružnijem psu na svijetu kojeg je vlasnica ponosno fotografirala na sve strane. No, ipak, zar ijedan pas može biti toliko ružan da bude osnovno mjerilo ružnoće? Ili noć, kad smo već na tematici… Kakve ona veze ima s estetikom? Ako ćemo već teoretizirati o lijepom, onda tako možemo do beskraja. Ionako je poznato da se o ukusima ne raspravlja.

Blejati kao tele u šarena vrata

OK, možda nam je ipak ovo omiljena. Pretpostavljamo da je ovu usporedbu smislilo dijete u nižim razredima osnovne škole nakon što je na satu likovnog imalo napadaj kreativnosti. A ako je bila ipak odrasla osoba u pitanju, onda smo sigurni da je bila ‘pijana kao letva’. Barem.

Gladan kao vuk

Svi smo dobro upoznati, neki manje, neki više, s onim osjećajem gladi kad bismo pojeli baš sve što nam se nađe na putu. Tada je vrlo prigodno reći: ‘Gladan sam kao vuk!’ Ali zašto baš kao vuk? Zar je to jedina divlja životinja, jedini predator koji sam traži svoju hranu i vrlo često je ne nađe? Sumnjamo, ali u našem jeziku očito jest.

Blijed kao krpa

Čak ni ‘blijed kao zid’ više ne bi imalo nikakvo relevantno značenje jer danas rijetko tko u stanu/kući ima čiste bijele zidove. A ne možete biti blijedi kao zeleni, ljubičasti ili plavi zid. A u kojim tek bojama dolaze krpe… Možda su nekad bile bijele, u vrijeme kad su se iskuhavale u loncima, ali kakve to danas ima veze iščim.

tportal

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica