“Pink” droga: Dovoljan je samo dodir da se predozirate

Sintetička droga poznata kao “pink” koja je sedam puta jača od morfijuma je povezana sa 50 smrtnih slučajeva u SAD. Agencija za borbu protiv narkotika (DEA) je upozorila da ljudi mogu da se predoziraju ovom supstancom čak i ako je samo dodirnu.

Ako dodirnete određenu količinu ove droge i ona vam kroz kožu uđe u krvotok, mogli biste da se predozirate – rekao je Dag Kolman iz DEA, prenosi Raša tudej.

Ovaj opijat, farmaceutskog naziva U-47700, uprkos svom imenu, bijele je boje. Neželjeni efekti koji se pojavljuju prilikom zloupotrebe ovog medikamenta su rektalno krvarenje, ozbiljna oštećenja nerava i smrt.

Kao i mnoge druge, ova droga je prvobitno zamišljena kao lijek. Originalno razvijen od strane farmaceutske kompanije Apdžon 1978. godine kao sintetička alternativa morfijumu, ovaj lijek je doživio preporod u posljednje vrijeme, jer se može lako naručiti preko interneta što privlači zavisnike koji u njemu vide jeftinu zamjenu za heroin.

– Dijete može da sjedi pored vas i da preko mobilnog telefona kupi gram ove droge za 35 dolara. Pet dana kasnije isporuka stiže na vrata – rekao je Kolman.

Od prošlog novembra, poslije smrti dva tinejdžera u Juti, ova droga zabranjena je u svim američkim saveznim državama.

– Na osnovu dokumentovanih izvještaja predoziranja i smrtnih slučajeva, zloupotreba U-47700 smatra se podjednako opasnom kao i heroin, fentanil i druge analgetičke supstance – navodi se u saopštenju DEA.

(novosti)