Portal 072info

Pismo sa Titanica prodato po rekordnoj cijeni: Saznajte šta je pisalo u njemu

Pismo pronađeno kod čovjeka koji je poginuo u potonuću Titanica prodato je na ukciji za 126.000 funti (166.000 dolara). To je, kako je preneo Reuters, rekordna cijena za pisma koja su dosad prodata sa Titanica.

Utisci o brodu

U pitanju je pismo koje je putnik prve klase Titanica Alexander Oscar Holverson napisao majci i jedno je od posljednjih pisama za koje se zna koja su “preživjela” nesreću.

Pismo ima zaglavlje sa utisnutim imenom Titanica, a u njemu Holverson piše o utiscima o brodu i hvali hranu i muziku.

“Ako sve prođe kako treba, stićićemo u New York u srijedu prije podne”, napisao je Holverson dan prije fatalnog susreta Titanica sa ledenim bregom.

Holverson je bio trgovac iz Minesote, a na Titanicu je putovao sa suprugom Mary Alice koja je preživjela katastrofu.

On u pismu također prenosi utiske o putovanju, “rame uz rame” sa jednim od najpoznatijih putnika Titanica.

“John Jacob Astor je na brodu. Izgleda kao svako drugo ljudsko biće iako ima milione. Oni sjede na palubi sa nama ostalima”, napisao je Holverson govoreći o američkom biznismenu koji je u to vrijeme bio jedan od najbogatijih ljudi u svijetu.

Tragovi vremena

Pismo je jedno od posljednjih predmeta za koje je poznato da su sačuvani poslije potonuća broda, i dalje ima tragove vremena koje je provelo na dnu Atlantika.

Titanic je bio jedan od najvećih prekookeanskih putničkih brodova koji je udario u ledeni brijeg i potonuo 14. aprila 1912. na putu iz Southamptona u New York. Tada je umrlo 1.500 ljudi.

Pismo je na aukciji prodala Holversonova porodica u trgovačkom gradu Divajzis na jugu Engleske. Ključevi načinjeni od gvožđa sa Titanica prodati su za 76.000 funti.

Aukcionar Andrew Aldridge je izjavio da ove cijene pokazuju kako ne opada interesovanje za Titanic, kao i putinke i posadu tog broda.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box