Pitanja i odgovori Islamske zajednice u BiH: Šta kvari post?

i 1

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na svojoj web stranici daje mogućnost vjernicima da postavljaju pitanja oko islamskih propisa koji su sporni i nejasni vjernicima, a na pitanja inače odgovara muftija Enes ef. Ljevaković.

Vrijeme je ramazana, a u ovim mubarek danima, vrlo je bitno znati šta to kvari post i da li su neki postupci koje učini postač valjani ili ne.

Postavljaju se brojna pitanja o neustajanju na sehur, o slučajnom uzimanju pića ili hrane, te drugo.

Gutanje vode prilikom uzimanja abdesta

Na pitanje kada prilikom uzimanja abdesta postač slučajno proguta vodu, da li je post još uvijek ispravan ili ga treba napostiti, efendija Ljevaković odgovara da ukoliko je osoba bila svjesna da posti i greškom progutala malo vode, čak i nenamjerno, post je pokvaren.

– Iako nemate grijeha za nenamjernu grešku, dužni ste napostiti taj dan. Ukoliko niste bili svejsni da postite, pa ste to učinili u zaboravu niste pokvarili post – ističe on.

Mjerenje šećera u krvi

Postače također zanimaju i odlasci kod ljekara, pa tako i mjerenje šećera u krvi. Na pitanje da li puštanje male kapljice krvi potrebne za mjerenje nivoa šećera u krvi kvari post, efendija odgovara da taj čin neće pokvariti post osobe čak i onda kada se radi i o većoj količini krvi od jedne kapljice.

Neustajanje na sehur

Postoje i postači koji ne ustanu na sehur, bilo da prespavaju ili da je drugi razlog, upućeno je pitanje da li je tada post valjan.

Ef. Ljevaković odgovara da je post ispravan ukoliko se ne ustane na sehur, ali, pod uvjetom da osoba ima nijjet (namjera srcem da se posti naredni dan), jer post bez namjere nije ispravan.

– Međutim, bolje je ustajati na sehur jer je to pohvalno djelo i sunnet kojeg nam je preporučio Allahov Poslanik a.s. rekavši:”Ustajte na sehur, jer zaista, u sehuru je bereket (sreća, blagostanje) – rekao je on.

Post u trudnoći

Također, efendija je upitan i o postu kada je u pitanju trudnoća.

Jedna od trudnica upitala je o tome da li je dužna dati fidiju (zekat) za ovaj mjesec ramazan i naredne, ili trebam te dane napostiti kad budem u mogućnosti?

Ef. Ljevaković odgovara da trudnica i dojilja koje se boje za svoje ili zdravlje svoga djeteta, imaju opravdanje da ne poste tokom perioda trudnoće ili dojenja, ali su obavezne napostiti propuštene dane.

– S obzirom na to da je prvi zamjenski ibadet za propuštene dane posta napaštanje istog broja dana, pa tek ako se to ne može izvršiti onda se primjenjuje alternativni propis a to je fidja, savjetujemo Vam da pokušate napostiti propuštene dane. Iako imate namjeru dugo hraniti dijete svojim mlijekom, samo Allah zna koliko će to biti, i koliko ramazana nećete biti u stanju postiti. Prema tome, kada budete u stanju da postite, pokušajte napostiti sve propuštene dane, ili onoliko koliko ste u stanju, a za dane koje ne možete da napostite trebate primjeniti alternativni propis, a to je fidja – rekao je on.

Također, smatra kako nema potrebe da odmah daje fidju. To se može učiniti kada se potvrdi nemogućnost napaštanja propuštenih dana posta. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti.

Avaz
Prethodni članak“Svjedočila sam situacijama gdje ljudi iznose kartone ulja, pa ih prodaju po višim cijenama, što je sramota”
Sljedeći članakLJUBAV: Amela i Elvir Mehmedović napustili Austriju i vratili se u BiH kako bi pokrenuli biznis