Planirali ste ići u Njemačku? Evo šta sve trebate znati o pravilima tokom pandemije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Uprkos “lockdownu” njemačke granice ostaju otvorene i ulazak u zemlju je još uvijek moguć – ali ne i za turiste. Turističke vize se ne izdaju. Putovanje unutar zemlje ograničeno je na neophodne svrhe – poput nužnih službenih putovanja. Hoteli ne smiju nuditi noćenja u turističke svrhe, piše Deutsche Welle.
Uvjeti za ulaz iz rizičnih područja

Njemačka dijeli zemlje na rizična, visoko incidencijska i područja s virusnim mutacijama. Područja velike incidencije su zemlje u kojima je ta vrijednost veća od 200 novih zaraza na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana. Regije s posebno visokim rizikom od zaraze zbog raširene pojave određenih inačica virusa SARS-CoV-2 smatraju se područjima virusnih mutacija. Koja država spada u koju kategoriju, objavljuje se na internetskoj stranici saveznog epidemiološkog Instituta Robert Koch (RKI).
Svijet
Njemačka produžila lockdown do sredine aprila
23.03.2021 u 07:33

Za područja s visokim incidencijama i virusnim mutacijama vrijede stroža pravila pri povratku u Njemačku. Ulaz je dozvoljen samo osobama s prebivalištem ili pravom boravka u Njemačkoj i tranzitnim putnicima. Negativan test na koronavirus mora se pokazati i prije polaska na put i prilikom ulaska u zemlju. Kada se putuje avionom, aviokompanije su dužne provjeriti rezultat testa prije polaska. Isto se odnosi na vozove, autobuse i trajekte. Slučajne provjere provode se na nacionalnim granicama bez sistemske granične kontrole. Putnicima iz područja koja se označavaju samo kao rizična lakše je, oni moraju pokazati samo negativni test na koronu u roku od 48 sati od ulaska u zemlju.
Svijet
Merkel: Njemačka se ne smije ustručavati da uvede strogi “lockdown”
20.03.2021 u 13:36

Prema odredbama Ministarstva unutrašnjih poslova, svi putnici iz sve tri kategorije u načelu moraju izvršiti registraciju digitalnog ulaska na www.einreiseanmeldung.de i nakon ulaska ići u desetodnevnu karantenu – bez obzira na rezultat testa. Prihvaćaju se PCR, LAMP i TMA testovi, kao i brzi testovi na antigene. Testovi na antitijela se ne priznaju. Karantena se može prekinuti još jednim negativnim testom najranije petog dana od ulaska u zemlju.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Propisi se ne odnose na osobe koje su u Njemačkoj samo u tranzitu, no one moraju napustiti zemlju u što kraćem roku. Osim toga, osobe koje u rizičnom području borave manje od 24 sata u sklopu malograničnog saobraćaja sa susjednim zemljama ne moraju u karantenu. Uz to postoje iznimke za osobe koje prelaze granicu u okviru svog redovnog posla, kao i za ljekare i medicinske sestre te kada se radi o posjetu bliskoj rodbini.

22. marta ponovno su pooštrena pravila ulaska u Njemačku. Odlučeno je da se svi povratnici moraju sami testirati na COVID-19 prije nego što se ukrcaju na avion za Njemačku – bez obzira na to dolaze li iz rizičnih područja i s kojom svrhom putuju u Njemačku.
Različiti propisi o putovanjima

Propisi o putovanju nisu u svim saveznim zemljama jednaki, a uvijek postoji i mogućnost da se kratkoročno promijene. Stoga se svima savjetuje da se što bolje informiraju prije pakovanja kofera. Ono što vrijedi u Berlinu ne mora se primjenjivati ​​u Bavarskoj. Osim toga, pravila se u EU razlikuju od zemlje do zemlje.

Evo nekoliko odgovora na najvažnija pitanja.
Popis zemalja iz kojih mi je dopušteno putovati u Njemačku stalno se mijenja. Gdje mogu pronaći najnovije informacije?

Popis rizičnih područja izrađuje Institut Robert Koch u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova te Ministarstvima zdravstva i unutarnjih poslova. Prije putovanja treba provjeriti je li neka zemlja ili regija podrijetla klasificirana kao rizično područje, područje visoke incidencije ili područje virusne varijante. Čak i ako vaša zemlja odlaska nije klasificirana kao rizično područje, ali ste u rizičnom području boravili do deset dana prije ulaska u Njemačku, za vas se primjenjuju karantenski zahtjevi.
Kako mogu saznati moram li biti u karantinu nakon ulaska iz treće zemlje? Mogu li izbjeći karantin negativnim testom na koronavirus?

ČITAJ JOŠ:  Novinarka BN-a se posvađala s Dodikom na konferenciji: Vi ste obični švercer, da li vas je sramota?

U principu, ljudi iz trećih zemalja koje Institut Robert Koch klasificira kao rizično područje moraju biti u karanteni. Mora se uzeti u obzir u koju kategoriju spada država, jer postoje različita pravila karantene za područja s visokim rizikom, visokom učestalošću i virusnim mutacijama. Zajedničko svim rizičnim područjima je karantena od deset dana nakon ulaska. Još jedan PCR test može se provesti najranije peti dan; ako je negativan, karantena se može skratiti. Dobrovoljno testiranje pri povratku s područja mutacijskih virusa nije moguće. Uz to, postoji zabrana prijevoza ljudima koji dolaze s područja virusnih mutacija, s izuzetkom njemačkih državljana s prebivalištem ili pravom boravka u Njemačkoj i putnika u tranzitu.
Ja sam državljanin zemlje EU. Ali Njemačka je moju zemlju proglasila rizičnim područjem. Mogu li još ući u zemlju?

Građanima država članica EU-a i država na schengenskom području dozvoljen je ulazak u Njemačku. Ali i ovdje se karantenska pravila primjenjuju na ulaze s rizičnih područja. To znači: morate biti u obveznoj karanteni deset dana. Možete pokazati negativan rezultat trenutnog testa korone i prekinuti karantenu najranije od 5. dana.

Budući da Vas kao osobu koja ulazi iz druge države EU obično ne kontroliraju na granici, vaša je odgovornost poštivati ​​karantenu.Morate se prijaviti nadležnom uredu za zdravstvo odmah nakon ulaska u zemlju i navesti adresu prebivališta. Telefonski broj je: 116 117. Ako ne ispunite obvezu prijavljivanja ili karantene, možete se suočiti s visokim novčanim kaznama.

Ured za zdravstvo može tražiti da predate negativan rezultat testa u roku od deset dana od ulaska ili, ako nemate takav rezultat, da napravite test. Troškove za to snosite sami. Više možete saznati pozivom na 116 117 ili putem interneta na www.116117.de. Važno je da ostanete u karanteni dok rezultati ispitivanja ne postanu dostupni.

ČITAJ JOŠ:  Počela vakcinacija starih osoba u ustanovama zajedničkog stanovanja u ZDK-u

Ako sam neko vrijeme bio u Njemačkoj i bio sam pozitivno testiran i moram biti u karantinu, gdje je provodim i ko snosi troškove?

Ako ste napravili test na koronavirus i pokazao se pozitivnim, zdravstvene vlasti se automatski obavještavaju i desetodnevna karantena se mora poštivati, ako je dostupna, u vašem vlastitom stanu ili drugom odgovarajućem smještaju. Poštivanje karantenske obveze nadziru lokalne vlasti. U nekim saveznim državama prekršaji se mogu kazniti novčanom kaznom do 10.000 eura. Ako nastanu dodatni troškovi, naprimjer zbog hotelskog smještaja ili posjete liječniku, njemačka država ih neće snositi. Međutim, organizator putovanja i međunarodno zdravstveno osiguranje mogli bi uskočiti pod uvjetom da su ti uvjeti unaprijed dogovoreni. Također se preporučuje stranim državljanima da o svom boravku u karanteni obavijeste svoje veleposlanstvo u Njemačkoj.

U Njemačkoj sam i imam simptome zaraze koronavirusom: šta da radim?

Odmah obavijestite nadležni ured za zdravstvo. Ako imate ozbiljnije simptome, obratite se liječniku ili telefonskoj liniji Corona (Tel. 116 117). Ako osjetite ozbiljne simptome, otiđite u bolnicu ili nazovite hitnu pomoć.

Šta se dešava ako se nešto promijeni u propisima tokom mog boravka u Njemačkoj? Naprimjer, postaje li nemoguće vratiti se jer Njemačka ili moja matična država ponovno zatvaraju granice?

Stupite u kontakt sa svojim veleposlanstvom u Njemačkoj što je prije moguće. U principu, trebalo bi biti moguće napustiti Njemačku i ponovo ući u svoju zemlju – pod uvjetom da niste u karanteni ili ste aktivno zaraženi. Kao mjeru predostrožnosti, pobrinite se da imate financijsku rezervu prije početka putovanja, ako se pojave dodatni troškovi. Jer ako je zgrada, grad ili regija u kojoj se nalazite u Njemačkoj u karanteni, morate ostati tamo dok vam vlasti ne dozvole da ponovno napustite to područje.

GODISNJICA
MARKETING