Portal 072info

Planiran upis blizu hiljadu i po studenata na osam fakulteta UNZE

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Plan upisa studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na fakultetima Univerzitetu u Zenici.

U akademsku 2017/2018. godinu biće upisano 1.495 studenata na osam fakulteta.

Kako je planom upisa planirano, na drugi i treći ciklus, odnosno na postdiplomske studije očekuje se upis 520, na magistarske 490, a na doktorske 30 diplomanata, i to: 140 na Pravnom fakultetu, 120 na Ekonomskom, 70 na Islamskom pedagoškom, 20 na Filozofskom, 30 na Politehnici, 40 na Fakultetu za metalurgiju i materijale, te 80 na Mašinskom fakultetu.

Na Medicinski fakultet ove godine biće upisano 120 brucoša druge generacije, a Politehnika upisuje 90 redovnih studenata, 60 na odsjek građevinarstva i 30 na proizvodni biznis.

Na Mašinski fakultet planiran je upis 250, a na Fakultet za metalurgiju i materijale ukupno 135 studenata.

Kvota za upis na fakultete tehničkog smijera nije se promijenila u odnosu na prethodne godine, ali prema principima kojima se resorno ministartstvo rukovodi kod određivanja broja budućih studenata, manje je mjesta predviđenih za studente koje finansira osnivač na svim ostalim fakultetima, saznajemo od Željke Bodula, pomoćnika ministra za visoko obrazovanje i nauku.

Visina školarine za studente prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici nije se promijenila u odnosu na prethodnu akademsku godinu.

 

rtvze.ba

Podijelite članak