Planirate posjetiti Neum? Imamo pet ideja kako provesti vrijeme u jedinom bh. gradu na moru

Odlazak na more je brojnim ljudima omiljeni vid odmora, a tokom toplijih mjeseci mnogi ne propuštaju priliku slobodne trenutke provesti negdje uz obalu. Jedini bosanskohercegovački grad na moru je Neum, a ako ga planirate posjetiti donosimo vam nekoliko prijedloga kako iskoristiti vrijeme.

Neum je bh. gradić na Jadranskoj obali smješten na brdovitom priobalju na glavnoj magistrali između Dubrovnika (65 km) i Makarske (88 km).

Zahvaljujući tome što je “ušuškan” od snažnih vjetrova poluotocima Pelješcom i Klekom, Neum ima znatno topliju klimu od okolnih mjesta. Poslije otoka Hvara, broji najviše sunčanih dana u godini, što znači da sezona tamo može trajati i malo duže od uobičajene.

Brojni Bosanci i Hercegovci, ali i turisti iz cijele Evrope tamo su dočekali prvomajske praznike, a u narednom periodu, uoči same sezone, dobro je znati i u kojim to stvarima u ovom gradu i njegovoj okolici, možete uživati.

Posjetite plažu na osami

Plaža koje su manje poznate lokacija uvijek su sjajan izbor za one koji vole mir i tišinu. Jedna od takvih u Neumu je Feral, koja se nalazi približno sedam kilometara udaljenosti od centralne plaže.

“Skrivena” plaža u Neumu (Foto: Instagram/borisove_avanture)

Do ovog mjesta vam treba nekih 12 minuta vožnje, a tamo vas čekaju šljunčana plaža, masline i palme s ležaljkama. Budući da se nalazi na “skrivenom” mjestu, rijetko kada ćete zateći gužvu. Također, tu se nalazi i restoran, a treba imati na umu da užitak na ovom mjestu nije besplatan te se tako naplaćuje i najam ležaljki.

Dan u beach baru

Beach barovi su idealna mjesta za boravak ukoliko želite napraviti kratku pauzu između kupanja ili jednostavno uživati u osvježavajućim napicima dok se sunčate.

Beach bar (Foto: Instagram/neum_region)

Beach bar (Foto: Instagram/neum_region)

Jedno od takvih mjesta je Pimpinella, koja je među novijim objektima u Neumu. Bar se nalazi odmah uz more te ravno iz njega možete uskočiti u vodu. Ima sve što vam je potrebno za pravi ljetni užitak – ležaljke, suncobrane, dobru muziku i ljetne koktele. Vaše je samo da ponesete dobro raspoloženje.

Tura brodićem

Vožnje brodićima su jedna od najpopularnijih atrakcija u primorskim gradovima pa tako i Neumu. Ovakav izlet preporučuje i poznati bh. bloger i pustolov Robert Dacešin, koji nije skrivao oduševljenje njime u jednoj od svojih posljednjih objava.

Tura brodićem je poseban doživljaj (Foto: Instagram/eminaniksic)

Tura brodićem je poseban doživljaj (Foto: Instagram/eminaniksic)

Brodić koji je on preporučio je “Ivana”. Tura traje nekih sat i pol, a sigurno je da ćete ploveći morem i gledajući Neum s “druge strane”, doživjeti ovaj grad na potpuno drugačiji način te istražiti i dijelove koji su vam ranije bili nepoznati.

Zalazak sunca tik uz more

Za one koji vole “mirnije” varijante boravka na moru, jedna od najljepših stvari može biti šetnja pred zalazak sunca. U Neumu možete prošetati prelijepom šetnicom, promatrajući zalazak sunca na nekoj od klupa s kojih se pruža pogled.

Zalazak sunca u Neumu (Foto: Instagram/henlub50)

Zalazak sunca u Neumu (Foto: Instagram/henlub50)

Također, isto možete učiniti i u nekom od kafića ili hotela koji imaju bašte uz more ili terase na krovu svojih zgrada. Ukoliko se želite počastiti večerom, izbor je raznolik, a preporučujemo da se vodite istim pravilom kao i bilo gdje drugo – nemojte ići naslijepo, već preporuke istražite na internetu, najbolje Tripadvisoru.

Izlet u okolici Neuma

Ukoliko, pak, odsjedate u Neumu i želite otići na izlet u njegovoj blizini, ideja ima mnogo.

Ljubitelje vina mogla bi osvojiti vinarija smještena oko 15-tak kilometara od Neuma, tačnije u Kleku. Osim u ukusnom vinu, ovdje možete uživati i u fantastičnom pogledu na vinograd, ali i more te Pelješki most.

View this post on Instagram

A post shared by Lukrecija Obšivač (Sršen) (@luukrecija)

Za manje od sat vremena iz Neuma, možete stići i do Vjetrenice, najpoznatije i jedna od najljepših pećina u Bosni i Hercegovini koja je smještena u općini Ravno. Blizina Dubrovnika i Jadranskog mora te bogatstvo pećinskim ukrasima čine je glavnim turističkim mjestom ovog dijela zemlje.

Pećina Vjetrenica (Foto: Instagram/hercegovina_i_hercegovac)

Pećina Vjetrenica (Foto: Instagram/hercegovina_i_hercegovac)

U Vjetrenici živi gotovo 200 životinjskih vrsta, od kojih je 37 njih prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu, a najpoznatija od njih je čovječija ribica.

Ako želite da dan iskoristite za kupanje na nerazvikanom mjestu, možete to učiniti na plaži Papratno, koja se nalazi na poluotoku Pelješcu, a do koje iz Neuma nije potrebno ni pola sata vožnje.

Nerazvikana plaža na Pelješcu (Foto: Instagram/kamfree_)

Nerazvikana plaža na Pelješcu (Foto: Instagram/kamfree_)

Tirkizne nijanse mora uokvirene zelenilom uz brodice u uvali čine ovu lokaciju idealnom, a pogodna je i za porodice s djecom zbog sitnog pijeska, praktičnog ulaza u more, dok je tu i igralište za one najmlađe.

Ukratko, ukoliko se odlučite na kratki bijeg od obaveza i užurbanog gradskog života, možete to učiniti i u granicama naše zemlje, odnosno našem jadranskom gradu Neumu gdje se, iz sezone u sezonu, povećava i broj ugostiteljskih objekata, kao i smještajnih jedinica.

Hotelijeri te vlasnici drugih smještaja ove godine očekuju rekordnu sezonu.

“Već su nam rezervisani skoro svi kapaciteti u julu i augustu, a do sredine maja vjerujemo da ćemo biti bukirani potpuno i za juni. Predviđanja su da će i septembar biti odlično popunjen”, samo je jedna od izjava, koja je stigla iz vile Gabriel.

Klix.ba