Planirate putovati? Stiže velika promjena, a tiče se i bh. pasoša

Planirate putovati? Stiže velika promjena, a tiče se i bh. pasoša

Nosioci pasoša zemalja bivše Jugoslavije koje nisu članice Evropske unije više neće imati pečat putne isprave na aerodromu prilikom ulaska ili izlaska iz država članica bloka koje su dio šengenskog prostora.

Poznat kao sistem ulaska/izlaska (EES), informacije o ulasku i izlasku u EU bit će automatski evidentirane kroz novi automatizovani sistem, piše portal Ex-yu Aviation.

Novi sistem je povezan sa predstojećim Evropskim sistemom informacija i autorizacije putovanja (ETIAS), za koji se očekuje da će biti implementiran u novembru.

“EES će zamijeniti postojeći sistem ručnog pečatiranja u pasoše, koji je dugotrajan, ne pruža pouzdane podatke o graničnim prijelazima i ne dozvoljava sistematsko otkrivanje onih koji prekorače boravak”, saopštila je Komisija EU za migracije i unutrašnje poslove.

Sistem će bilježiti specifične podatke o putnicima, uključujući njihovo ime, otiske prstiju, sliku lica, vrstu putne isprave, datum i mjesto ulaska, datum i mjesto izlaska, kao i period njihovog boravka u šengenskoj zoni.

Evropski sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) bit će automatizovan elektronski sistem koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiocima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u shengen zonu. Očekuje se da će sistem postati operativan do kraja 2023. godine.

Online formular za prijavu podnosit će se na zvaničnoj ETIAS web-stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada ETIAS postane operativan. Prijavu bi trebalo popuniti najkasnije 96 sati prije datuma putovanja, a u njoj je potrebno navesti adresu e-maila, zatim podatke o pasošu, kao i lične podatke.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE