AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Projekt izgradnje regionalnog vodovoda „Plava voda“ od Travnika do Zenice ima strateški značaj za cijelu regiju ovog dijela srednje Bosne. Ovim vodovodom snabdijevalo bi se više od 250.000 stanovnika, a cijeli projekt vrijedan je 22 miliona eura.

Potrebne garancije

Novac je osiguran kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope, a vraćale bi ga općine kroz koje će prolaziti ovaj vodovod. Još je preostalo da Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) da saglasnost na kreditno zaduženje, a Grad Zenica osigura potrebne garancije da će moći vraćati taj novac. To bi se, kako je dogovoreno, trebalo desiti do maja ove godine.

Osim Zenice i Travnika, ovim projektom obuhvaćeni su još Novi Travnik, Vitez i Busovača.

Direktor preduzeća Regionalni vodovod „Plava voda“ Ernad Granić kaže za „Avaz“ da je ovo preduzeće sve svoje obaveze davno ispunilo i da je sve spremno za raspisivanje tendera za gradnju.

– Nakon što Skupština ZDK donese ovu odluku, Parlament Federacije BiH preuzima kredit i spušta na kantone. Mi zatim dobivamo novac i raspisujemo tender za izvođača radova. To bi trebalo očekivati do kraja ove godine i početkom naredne da krenu radovi – kaže Granić.

Projekt i tenderska dokumentacija su spremni, a radovi bi trebali trajati dvije i po godine. Cijena vode bi se, kako kaže, mogla neznatno povećati zbog vraćanja kredita, ali i dodaje da je rano o tome još govoriti.

– Glavni vod ide od Travnika do Zenice dolinom Lašve i onda Bosne. Voda bi išla prirodnim padom jer se i sad Plava voda ulijeva u Lašvu, a ona u Bosnu, koja prolazi kroz Zenicu. Projekt je tako i osmišljen da ide prirodnim padom, da se samo postave cijevi – ističe Granić.

Ovaj projekt je od neprocjenjive važnosti za Zenicu, koja bi imala daleko najviše stanovnika priključenih na ovu vodu, više od 120.000. Dio kredita koji se odnosi na Grad Zenicu vraćalo bi preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (ViK), odnosno krajnji korisnici. Zbog toga bi, navjerovatnije, došlo do povećanja cijene vode u Zenici.

Pomoćnik direktora za tehničke poslove u zeničkom ViK-u Nedim Šečić kaže da je ovom gradu izvorska voda za piće od velikog značaja.

– Trenutno naše izvorište Babina rijeka je otvoreni vodozahvat. Plava voda bi nam osigurala dovoljne količine vode za narednih 100 godina. Također, proširili bismo obuhvat vodosnabdijevanja na prigradska naselja koja trenutno imaju problema s vodom – kaže Šečić.

Vodovod „Plava voda“ za općinu Busovača bio bi od neprocjenjivog značaja. Načelnik ove općine Asim Mekić smatra da je sazrelo vrijeme za realizaciju ovog projekta.

– Busovača ide u ovaj projekt bez ikakvog razmišljanja. Mi, Novi Travnik i Vitez dobivat ćemo količine od po 40 litara vode u sekundi. To je dovoljno da imamo još 10.000 stanovnika više s riješenim vodosnabdijevanjem – kaže Mekić.

Snabdijevanje vodom stanovnika Busovače trenutno je vrlo loše. Kako kaže Mekić, pitka voda dolazi iz potoka.

Tri potoka

– Imamo tri potoka koja se sastaju i tako se 6.000 stanovnika snabdijeva pitkom vodom. Mi smo jedina općina u BiH koja pije vodu iz potoka. Čim malo kiše padne, ona je mutna. „Plava voda“ za nas je prilika koju nećemo i ne smijemo propustiti. Došlo je pravo vrijeme za realizaciju ovog projekta – kaže Mekić.

Novi Travnik planira poskupljenje vode

Načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo kaže da ova općina trenutno ima dovoljne količine vode. Ali, s obzirom na planiranu gradnju i širenje urbanih naselja, Plava voda dobro će doći stanovnicima ove općine.

– S obzirom na to da je kod nas trenutno cijena niska, mi ćemo planirati povećanje cijene vode da bismo mogli vraćati kredit. Negdje oko 12.000 stanovnika bit će priključeno na ovaj vodovod – kaže Lendo.

Općina Vitez bez stava

U Općini Vitez još ne znaju hoće li učestvovati u realizaciji projekta „Plava voda“. Kako nam je rekao Muhamed Rebihić, šef Službe za poduzetništvo i lokalni razvoj, konačna odluka još nije donesena.

– Imamo mnogo izvora vode. Međutim, dugo je aktuelan spor s Gradom Zenica u vezi s našim izvorištem Kruščica, kojim upravlja ovaj grad. Ima tu problema i nejasnih stvari, tako da sve to utječe na donošenje naše konačne odluke – kaže Rebihić.

Avaz.ba