Plenković potvrdio: U Sarajevo stižu EU zvaničnici, nastavljaju se pregovori

plenkovic

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je novu posjetu na najvišem nivou zvaničnika Evropske unije Sarajevu.

Kako je rekao, cilj posjete je pronalaženje zajedničkog jezika, između ostalog, i oko promjena Izbornoga zakona u BiH.

Plod dogovora

– Koliko mi je poznato HNS je odlučio učestvovati u izborima u BiH. Smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog s drugim državama i saveznicima koji su prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka – rekao je Plenković.

Prema njegovim riječima, “ne može jedna strana nametnuti nova rješenja, ona moraju biti plod dogovora”.

– Nisam optimist, ja sam realist i moramo iscrpiti sve mogućnosti političkim dogovorom – naglasio je Plenković večeras nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a,javio je HRT.

HDZ BiH danas je u Mostaru također održao sjednicu Predsjedništva stranke. Zasjedanje je bilo usmjereno na temu Općih izbora i njihovog održavanja.

Duboka zabrinutost

Predsjedništvo HDZ-a BiH izrazilo je duboku zabrinutost zbog pitanja “nezakonitosti i netransparentnosti” tokom nadolazećeg izbornog procesa jer smatraju trenutni sastav CIK-a BiH nelegalnim imajući u vidu.

– Predsjedništvo HDZ-a BiH drži da raspisivanje Općih izbora u ovim uvjetima predstavlja grubo kršenje vladavine prava i demokratskih standarda s obzirom na političku kontrolu i političku pristranost tijela nadležnog za provedbu izbora – navode.

Pozdravili su napore domaćih i međunarodnih aktera za najavljeni nastavak pregovora na visokom nivou oko reforme Izbornog zakona BiH.

Ističu kako je hrvatski pregovarački tim u posljednje dvije godine predložio desetine prijedloga koji u potpunosti rješavaju sve diskriminacije utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava kao i presude domaćih sudova.

Prethodni članakPoznat termin dženaze mladiću Almedinu Dugaliću iz Tešnja
Sljedeći članakDječaka udarilo auto dok je išao u školu