Plenum građana u Fojnici: Demonstranti dobili prekršajne prijave

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Fojnica,_vyhlasene_lazenske_mesto
FOJNICA – Plenum građana Fojnice održan je u nedjelju u prostorijama kino sale Fojnica. Skupu, na kojem su svi zainteresovani pozvani da iznesu svoja mišljenja i uključe se u radne grupe Plenuma, prisustvovalo je oko stotinjak građana Fojnice.

Bili su prisutni većinom mladi koji i jesu najzainteresovaniji da Fojnica konačno prestane biti grad iz kojeg odlaze mladi, a on sve više postaje penzionersko-turistički centar.

Kako se moglo čuti zadnjih godina Fojnicu je napustilo oko 4.000 građana a nastavi li se tim tempom i ovaj gradić će biti značajno osiromašen i to za mlade i obrazovane kadrove.

Priča o fojničkom plenumu je više priča o neimaštini, nego o eventualnim prijevremenim izborima.

Mada su se u nekoliko navrata mogli čuti zahtjevi za hitnu smjenu aktuelnog načelnika Salkana Merdžanića iz organizacionog odbora Plenuma Nezavisne grupe građana Fojnice kao i od nekih od učesnika moglo se čuti i da će građani sačekati vanrednu sjednicu Općinskog vijeća te da će se nakon nje odlučiti šta dalje.

Već prvog dana protesta u Fojnici, 10. februara načelnik se složio da se održi vanredna sjednica i da se na njoj razmatraju zahtjevi građana.

Tokom rada Plenuma moglo se čuti da su pojedinci koji su bili na mirnim protestima dobili prekšajne prijave zbog navodnog vrijeđanja načelnika i uposlenika Općine, iako za te optužbe ne postoje dokazi.

Takođe se čulo i da se na članove radne grupe vrše konstatni pritisci. Ovom prilikom istaknuto je i da Fojnici treba industrijska zona, po uzoru na neke druge općine kao što je npr. Goražde.

Građani između ostalog u zahtjevima upućenim općinskom načelniku i Općinskom vijeću Fojnice traže: da se priloži izvještaj revizije privatizacije za firme: Velepromet,Trikotaža, UPI, Pilana Fojnica, Rudarsko preduzeće Fojnica, da se razmotri plan realizacije strateškog razvoja Općine Fojnica i da se pokrene pitanje rješavanja brojnih nagomilanih problema u poljoprivrednom sektoru.

Također građani traže rješavanje i problema zdravstvenih usluga, stipendiranja, kao i statusa obdaništa u Fojnici, pripravničkog staža te više brige za socijalno ugrožene građane.

Vijesti.ba/Fena