Plete u vozu, na stanici, dok čeka kod doktora…

Renata Šikanjić-Novaković (34) iz Prijedora prvi džemper isplela je kad je imala desetak godina. U familiji u kojoj su svi pleli, to se nekako podrazumijevalo. Taj prvi džemper, kako priča, još je živ i nosi ga majka Nada.

Sve tehnike

– Djed je, također, pleo. On i baka sve su zajedno radili. Ljeti mu je ona pomagala oko poljskih poslova, a on je s njom zimi pleo. Moja majka je ekonomista, a brat programer.  Oboje znaju plesti, ali se tim, za razliku od mene, ne bave – govori Renata.

Sve i jednu zgodnu priliku koristi da plete.

– Nisam nešto posebno pričljiva tako da mi je ugodnije da dok čekam i pletem. To je obično kod doktora, dok sam u vozu, autobusu, na nekoj od autobuskih ili željezničkih stanica, dok čekam nekoga u kafiću… Nekome je to interesantno, priđu, pogledaju, poneko i upita šta radim. Neki su u čudu, jer su, valjda, naviknuli da ljude na tim mjestima vide sa mobilnim telefonom, ali s iglama za pletenje i vunicom obično ne – s osmijehom kaže Renata.

Originalna i unikatna umjetnička djela, koja izgledaju poput slikarskog platna, Renata je počela stvarati prije desetak godina. Trebalo je savladati sve tehnike i u to ukomponirati ideje, kojih Renati, očito, ne manjka.

– Koristim pletenje, heklanje i vez… onda našivam perlice tamo gdje sam to zamislila. Svoje radove pokazujem na svojoj FB stranici “Vunenar”, na svom sajtu i na jednom svjetskom, gdje ljudi pokazuju i prodaju svoje unikate. Reakcije su lijepe, mada sam se već naviknula na to. I čim završim jedan komad, radim drugi i tako ukrug – kaže Renata, koja ne odustaje od zamisli da radi baš ono što želi.

Dva mjeseca

Navodi da je najviše zainteresiranih za haljine i džempere.

– Za jednu haljinu treba mi, otprilike, između 15 i 30 dana. Jednu sam radila skoro dva mjeseca i imala je skoro 2.500 perlica. Nju sam poklonila. Nerijetko radove poklanjam, obično prijateljima – kaže Renata, koja svoje unikate, koji podsjećaju na visoku modu, ne prodaje po svaku cijenu, jer kako kaže, ne želi potcijeniti ni sebe ni ono što je uradila.

Suprug Saša oduševljen, ali džempere ne nosi

Renata je rođena u Staroj Dubravi, po rijeci i željezničkoj stanici poznatijoj kao Ukrini, na pola puta između Doboja i Banje Luke. U Prijedor ju je dovela ljubav prema Saši. Suprug je oduševljen njenim radovima, ali Renatine džempere rijetko nosi.

– Njemu je uvijek vruće. I vuna mu ne treba – kaže Renata.

AVAZ.BA