Portal 072info

Plin u FBiH jeftiniji za više od 15 odsto

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mirza Sendijarević, generalni direktor BH Gasa, kaže kako će Nadzorni odbor BH-Gasa uskoro predložiti Vladi FBiH pojeftinjenje plina za više od 15 posto.

“BH-Gas je je riješio decenijski problem sa mađarskim transporterom gasa FGSZ Ltd., čime su značajno smanjeni transportni troškovi i postignuta sigurnost snabdijevanja kroz Mađarsku. Na ovaj način stvorene su pretpostavke za sniženje cijene plina. Nadzorni odbor BH-Gasa je usvojio prijedlog Uprave BH-Gasa za korekciju cijena za distributivne kompanije, te će prijedlog biti upućen ka nadležni ministarstvima. Vlada FBiH će dati konačan stav o korekciji cijene za distributivne kompanije. Cijena za industrijske potrošače koja je nadležnosti Uprave i NO BH-Gasa korigovana je u nekoliko navrata tokom ove godine”, kaže Sendijarević za Klix.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

BH-Gas je već izvršio sniženje cijene gasa za industrijske potrošače.

“Da bi potrošači u Kantonu Sarajevo imali iste uslove kao ostali potrošači u BiH, neophodno je i da KJKP Sarajevogas poduzme određene aktivnosti, gdje prije svega mislim na izmirenje što većeg dijela obaveza prema BH-Gasu za uredno isporučeni plin. Pozitivna stvar je razumijevanje aktuelnog premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da se ovo dugogodišnje pitanje mora hitno rješiti. U skladu s tim je najavio uplatu pet miliona KM prije početka sezone grijanja te očekujemo da će KJKP Sarajevogas do 15. oktobra uspjeti svoje obaveze svesti bar na nivo pred početak prethodne sezone grijanja. Smanjenje duga Sarajevogasa prema BH-Gasu je neophodno, jer će to omogućiti da BH-Gas uredno izmiruje svoje obaveze prema Gazprom Exportu iz Ruske Federacije što je preduslov sigurnosti snabdjevanja gasom cijele BiH. Ujedno očekujemo da će se nastaviti sa aktivnostima potpunog rješavanja ovog problema, jer građani Kantona koji uredno izmiruju svoje obaveze prema KJKP Sarajevogas moraju biti uredno snabdjeveni gasom”, dodaje Sendijarević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sendijarević pojašnjava da će prijedlog BH-Gasa biti smanjenje cijene za distributivne potrošače za više od 15 posto.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME