Pljačka stoljeća u Hrvatskoj

Podijelite vijest

Susjedna država kako medijski tako i politički ne smiriva se ovih dana nakon što je otkriven još jedan finansijski skandal. U skandal upleten je smjenjeni ministar finansija Slavko Linić koji je preko rupa u zakonu ispumpavao milione iz hrvatskog budžeta.

Zakonu o predstečajnoj nagodbi bolje bi pristajao naziv Zakon o legalnoj pljački državnog budžeta i malih poduzetnika! “Zakon” kojemu je i ime kontradiktorno njegovom sadržaju omogućuje do sada neviđenu pljačku državnog budžeta malih poduzetnika. Pljačka je teška 48,5 milijardi kuna koliko zapravo vrijede postupci nagodbe odnosno nepodmirena potraživanja. 

Zakonodavac u ovom slučaju Ministarstvo finansija i njegov ministar Slavko Linić osigurali su postupak predstečajne nagodbe tako da ni ona tijela koja provode postupak pa ni dužnik koji traži predstečajnu nagodbu ne odgovaraju za svoje postupke! Naime, u predstečajnom postupku odluke se donose na tri razine i to Ministarstvo finansija, Trgovački i Upravni sudovi, a da ni jedna od tih institucija zapravo ne odrađuje funkciju koju bi trebala. Onako kako to propisuje zakon, ali i Ustav.