Portal 072info

Po čemu će Bosna i Hercegovina pamtiti 2015. (VIDEO)

Godina na izmaku u našoj zemlji bila je i više nego turbulentna. Raznorazna politička previranja, napadi, hapšenja, 20 godina Dejtona, ali i 20 godina genocida u Srebrenici, samo su neki od događaja koji su obilježili ovu godinu.

Donosimo vam pregled najvažijih događaja po kojima ćemo pamtiti 2015.

DF napustio kolaciju sa SDA i HDZ-om, formirana koalicija SDA – SBB

Na političkoj sceni godina na izmaku bila je izuzetno burna, a jedan od događaja koji možemo izdvojiti jeste istupanje Demokratske fronte Željke Komšića iz koalicije sa Strankom Demokratske Akcije i Hrvatskom Demokratskom Zajednicom BiH.

Istupanjem DF-a iz koalicije izgubljena je parlamentarna većina na federalnom nivou. Ispostavilo se da je osnovni kamen spoticanja, Uredba Fadila Novalića o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima u FBiH protiv koje se DF usprotivio i proglasio je neustavnom.

Iako je predsjednik DF-a Željko Komšić nakon istupanja iz koalicije rekao da će njegovi ministri ostati u Vladi Federacije, Aleksandar Remetić, Reuf Bajrović, Milan Mandilović i Suzana Soldat su ubrzo na ove funkcije podnijeli ostavke koje je, u određenom vremenskom periodu, prihvatio predsjednik FBiH Marinko Čavara.

U oktobru je SDA dogovorila koaliciju sa Strankom za bolju budućnost Fahrudina Radončića na svim nivoima vlasti.

Ubrzo nakon toga stigla je i presuda Ustavnog suda Federacije BiH kojom je rečeno kako Uredba zbog koje je DF napustio vladajuću koaliciju ipak nije ustavna.

Stupio na snagu SSP, u januaru aplikacija za članstvo u EU

1. jula je, sedam godina nakon parafiranja, stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, aizvještaj o napretku BiH na evropskom putu ove je godine ocijenjen kao najbolji do sada.  Stupanjem na snagu SSP-a odnosi naše zemlje i EU podigli su se na jedan viši nivo, te nas približili njenoj „porodici“.

Međutim, BiH na njenom evropskom putu čeka još puno posla, a tu su prije svega provedba presude Evropskog suda za ljudska prava “Sejdić i Finci” i uspostavljanje mehanizma za koordinaciju za odnose s Unijom. Specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark ocijenio je da su najvažnije ekonomske i reforme u sistemu socijalne zaštite, te one koje se odnose na vladavinu prava.

Bh. vlasti su podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji najavile za januar iduće godine.

20 godina od pada Srebrenice

11. jula ove godine obilježeno je 20 godina od genocida u Srebrenici. Na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Potočari ukopano je 136 žrtava, čime je ukupan broj ukopanih žrtava povećan na 6.377.

Obilježavanju 20. godišnjice prisustvovali su brojni svjetski zvaničnici, ali je sigurno najviše pažnje privukao dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon što je položio cvijeće u Memorijalnom centru i poklonio se žrtvama, prisutni građani su gaizviždali i gađali raznim predmetima i kamenicama, nakon čega je srbijanski premijer napustio Potočare i Srebrenicu.

Nakon ovog incidenta iz Srbije je stigla protestna nota u kojoj se zahtijeva istraga i procesuiranje odgovornih za napad na njihovog premijer.Reagovali su i brojni zvaničnici, kako iz BiH tako i iz svijeta, karakterišući napad na Vučića potpuno nepotrebnim i kao „korak unazad“ u procesu pomirenja i stabilizacije odnosa između dvije zemlje.

20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Dejtonski mirovni sporazum, kojim je okončana agresija na Bosnu i Hercegovinu, ove je godine obilježio 20. godišnjicu.

Sporazum je zaključen i parafiran 21. novembra 1995. u vojnoj bazi Wright-Patterson u američkom gradiću Dayton poslije trosedmičnih pregovora u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a Warrena Christophera. Potpisali su ga Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

Iako se posljednjih desetak godina raspravlja o njegovoj reviziji, Evropski parlament je u decembru usvojio rezoluciju o Dejtonskom mirovnom sporazumu prema kojoj on ostaje temelj teritorijalnog integriteta, suvereniteta, međunarodnog identiteta i političke nezavisnosti BiH. Rezolucija je usvojena sa 525 glasova za, 42 protiv i 39 suzdržanih.

Napad u Zvorniku

Nerdin Ibrić, rođen 1991. godine, iz sela Sapna kod Zvornika, u poslijepodnevnim satima 27. aprilaupao je i počeo pucati u policijskoj stanici u Zvorniku. Ubio je policajca Dragana Đurića i ranio dvojicu njegovih kolega. U razmjeni vatre ubijen je i sam Ibrić.

Prema evidenciji OSA-e Ibrić nije bio pripadnik vehabijskog pokreta, iako je neposredno nakon napada ta informacija bila plasirana u javnost.

Budući da je pucao na policijsku stanicu i ubio policajca, napad je okarakterisan kao teroristički jer „napad na uniformu je napad na državu“.

Napad u Rajlovcu

U sarajevskom naselju Rajlovac, u kojem se nalazi kasarna Oružanih snaga, 18. novembra ubijena su dvojica vojnika – Armin Salkić i Nedeljko Radić. Njih je u kladionici koja se nalazi u neposrednoj blizini kasarne ubio Enes Omeragić. Omeragić je pucao i na autobus u kojem se nalazio jedan pripadnik Oružanih snaga BiH, Dževad Ljukovac, ali je on, na sreću, zadobio lakše tjelesne povrede.

Omeragić je nakon počinjenog napada pobjegao prema Sokolju, gdje je, vjerovatno u porodičnoj kući, nekoliko minuta prije ponoći počinio samoubistvo, kako se pretpostavlja, „eksplozivnom napravom“.

Istraga u ovom slučaju još nije okončana, ali je napad također okarakterisan kao terorištički.

Nesreća u rudniku Kakanj

Još jedna rudarska nesreća potresla je Bosnu i Hercegovinu. U nesreći koja se u oktobru dogodila u rudniku Kakanj, jami Begići–Bištrani život su izgubila četiri rudara. Poginuli su Muhamed Sarač (47), Nermin Mušija (38), Mijo Stojičić (39) i Sejad Gađun (44).

Federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović nakon nesreće je potvrdio da je u rudniku došlo do obrušavanja kamena, nakon što je pukla drvena podgrada. Istaknuto je kako ovo nije bila klasična rudarska nesreća jer se desila u relatvno sigurnom dijelu jame.

U trenutku nesreće u rudniku se nalazilo 28 rudara.

Papa Franjo u posjeti Sarajevu 

Jedna od najvažnijih posjeta našoj zemlji ove godine bila je ona pape Franje u junu. U Sarajevo su danima prije pristizali vjernici iz svih krajeva svijeta, a najviše ih je bilo iz Hrvatske. Također, u Sarajevo je iz Zagreba stiglo i 325 kilograma teško zvono koje je zvonilo tokom mise pape Franje na stadionu Koševo.

Mjere sigurnosti u glavnom gradu BiH bile su podignute na najviši nivo, a u određenim periodima saobraćaj je u potpunosti bio obustavljen.

Papu su na aerodromu 6. juna dočekali najviši bh. zvaničnici i vjerski službenici, nakon čega su se uputili prema Predsjedništvu BiH gdje je upriličen sastanak Svetog Oca sa članovima Predsjedništva. Neko je do te „daleke“ destinacije putovao luksuznim automobilima, a neko Fiatom.

Papa se, zatim, iz Predsjedništva u svom papamobilu zapustio prema stadionu Koševo gdje je pred više od 65.000 vjernika služena sveta misa.

Papa je posjetio i Apostolski nuncij, katedralu Srca Isusova kao i Franjevački međunarodni studentski centar.

Svoju posjetu Sveti Otac je završio susretom sa mladima  u Nadbiskupskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao Drugi”.

Angela Merkel u posjeti BiH

Njemačka kancelarka Angela Merkel u julu je boravila u prvoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji. Tom prilikom sastala se sa članovima Predsjedništva BiH, ali i sa majkama Srebrenice. Merkel je istakla kako od bh. političara očekuje veću posvećenost provođenju reformi, kao i okretanje ka budućnosti.

Njena posjeta ocijenjena je kao izuzetno ohrabrujuća za BiH na njenom evropskom putu.

Dodikova najava za referendum u RS-u o bh. pravosuđu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik polovinom godine najavio je kako će početkom decembra u manjem bh. entitetu održati referendum o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine kako bi odbacio njegovo djelovanje na tom teritoriju.

Ovo nije prvi put da Dodik pokreće priču o referendumu. Prvi put je to učinio 2011. godine, ali je odustao zbog, kako je rekao, strukturalnog dijaloga koji je pokrenula tadašnja visoka predstavnica Catherine Ashton.

Iako brojni visoki zvaničnici, međunarodna zajednica, OHR i mnogi drugi upozoravaju da entitet nema nadležnost za održavanje referenduma, te da bi tako nešto ugrozilo stabilnost Bosne i Hercegovine, pa čak i izazvalo novi rat, predsjednik RS-a ne odustaje. Pitanje o kojem bi se građani RS-a trebali izjasniti na referendumu bilo bi „Da li prihvatate nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH te da li prihvatate da se u RS-u primjenjuju odluke tih pravosudnih institucija“.

Referendum bi doveo u pitanje suverenitet i integritet BiH

Dođe li do referenduma, SAD će poduzeti mjere protiv Dodika

Referendum je unilateralan, krši Dejtonski sporazum i ne brani ga

Dodik: Odluku u referendumu neću povući

Vučić zamolio Dodika da razmotri odluku o referendumu

Inzko: RS može organizovati referendum o korupciji u RS-u

Investiciono – razvojna konferencija „Srebrenica 2015“

U Srebrenici se 11. i 12. novembra održala dvodnevna Investiciono – razvojna konferencija „Srebrenica 2015“ na kojoj su predstavljene mogućnosti investiranja u razvoj ove opštine. Konferenciji su, između ostalih, prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, premijerka RS-a Željka Cvijanović, premijer Turske Ahmet Davutoglu i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Tokom konferencija istaknuto je da su najznačajniji lokalni potencijali voda, šume i rude, kao i značaj Guber vode.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je ovoj opštini pet miliona eura poticaja, od čega su dva bila operativna odmah, dok je predsjednik RS-a obećao milion i po eura.

Prilikom zatvaranja konferencije načelnik Opštine Ćamil Duraković istakao je kako su svi izuzetno zadovoljni rezultati, te da se nada kako će obećana ulaganja pomoći otvaranje 250 novih radnih mjesta.

Izvoz bh. mlijeka u EU

Bosna i Hercegovina dobila je dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Evropske Unije.

Iako je Hrvatska 26. augusta uložila prigovor za stavljanje naše zemlje na pozitivnu listu za izvoz mlijeka u EU, Evropska komisija ga je većinom glasova zemalja članica odbacila. Ova odluka bi barem donekle trebala riješiti probleme s kojima se mljekari u BiH susreću i bore već godinama.

Uvjete za izvoz mlijeka iz BiH u zemlje EU za sada imaju četiri bh. mljekare – Mljekara Meggle Bihać, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, Milkos Sarajevo i Mljekara Livno.

Pronađena masovna grobnica Kozluk

U blizini Zvornika u istočnoj Bosni pronađena je masovna grobnica. Ekshumacija je započela 4. decembra, a pronađeno je najmanje 55 posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici.

Ova masovna grobnica pronađena je sasvim slučajno. Munira Subašić iz Udruženja ˝Majke enklava Srebrenica i Žepa˝ ispričala je za Anadoliju da je sa nekoliko prijateljica u Kozluku, prilikom ručka u restoranu pored džamije, upoznala čovjeka koji joj je prišao i rekao:˝Ja sam Srbin, živim u Srbiji, tu odmah preko Drine. Ako vam ne pokažem gdje je masovna grobnica, neću moći umrijeti miran. Ionako noćima ne spavam“. Nakon toga ih je odveo do mjesta gdje je ustanovljeno da se nalazi masovna grobnica.

˝Ispričao nam je i da su dva čovjeka uspjela pobjeći sa strijeljanja u Branjevu, ali su ih ovdje uhvatili i ubili. Pokazao nam je pojedinačni mezar Mehmeda Ejubovića. Drugog čovjeka su tjerali da kaže svoje ime, ali on nije htio, jer je znao da će ga svakako usmrtiti. Nakon dužeg mučenja, njih su dvojicu natjerali da sami sebi, onako ranjeni i izubijani, iskopaju mezar. Taj nam je Srbin, kojem je savjest proradila poslije 20 godina, ispričao da ih je još jedan čovjek molio da ga ubiju, ali tek kada legne u masovnu grobnicu i ispod glave stavi svoju torbicu. Misleći da su u torbici zlato i novac, zločinci su mu oteli tašnu, a njega su ubili. U torbici su pronašli jabuke˝, ispričala je Subašić.

Zagađenje zraka

Iako je ljeto bilo jedno od najtoplijih do sada, dolazak jeseni donio je nove probleme bh. građanima. Stanovnici Tuzle, Zenice, Sarajeva i Lukavca danima, pa čak i mjesecima, guše se u smogu.Najzagađeniji grad je Tuzla, gdje je količina PM2.5 gotovo jednaka onome u Pekingu, u kojem je dva puta u decembru proglašen crveni alarm i vanredno stanje zbog zagađenosti zraka.

Građani spas traže na planinama pa su tako Bjelašnica, Igman, Jahorina, Trebević, kao i lokalna izletišta preplavljena posjetiocima.

U Kantonu Sarajevo je, zbog takvog stanja, kratkotrajno bila obustavljena i nastava u osnovnim i srednjim školama, a stručnjaci ističu kako se poboljšanje vremenskih prilika očekuje tek polovinom januara naredne godine.

DITA pokrenula proizvodnju

Da u našoj zemlji ipak nije sve tako crno, pokazuje primjer tuzlanske fabrike deterdženata DITA.

Nakon što je ovaj nekadašnji tuzlanski gigant uništen lošom privatizacijom i odveden u stečaj, radnici su u junu konačno došli na svoje i ponovo pokrenuli fabriku. Najprije su počeli proizvoditi tečni deterdžent 3D, kao i Blic Grill, Bronho cijev i Alls deo. Odnedavno je u rad pušten i parovod u ovoj fabrici, pa se na policama može naći i Ditin „Arix Tenzo“.

Bh. građani su sa velikom euforijom dočekali pokretanje fabrike, pa je nastala prava pomama za Ditinim proizvodima.

 federalna.ba/Alisa Baždar

Podijelite članak