Po nalogu inspekcije zbog nepravilnosti uništene keramičke pločice

Po nalogu inspekcije zbog nepravilnosti uništene keramičke pločice

Proljeće je vrijeme kada mnogi odlučuju odraditi barem neke sitne građevinske radove ili adaptaciju svojih kuća i stanova. Raznovrsnost ponude, posebno ako renovirate kuhinju ili kupatilo, može zadati glavobolju. Kako izabrati boju, oblik, veličinu pločica? Pri tome, sigurno, niko ne razmišlja da li su ti proizvodi u skladu sa važećim propisima. Osim inspekcije.

Tako su nadležne inspekcije entiteta i Brčko Distrikta, u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH, zajedno provele proaktivni nadzor keramičkih pločica na tržištu naše zemlje i došle do zanimljivih rezultata. Naime, utvrđeno je da čak 75 posto kontrolisanih pločica nije usklađeno sa propisima.

Cilj ovog nadzora bila je kontrola primjene Zakona o opštoj sigurnosti proizvoda, entitetskih zakona o građevinskim proizvodima i ostalih propisa, te monitoring tržišta i uklanjanje neusklađenih proizvoda sa tržišta naše zemlje.

Samo četvrtina po propisima

Tokom šest mjeseci inspektori su izvršili ukupno devet kontrola dokumentacije i vizuelne provjere proizvoda. Kontrolisano je osam različitih tipova keramičkih pločica i utvrđeno je da su samo dva, što je 25 posto, bila usklađena sa zakonima o građevinskim proizvodima. Kod ostalih šest tipova su utvrđene neusklađenosti.

Poslovnim subjektima je naloženo usklađivanje pet vrsta, tačnije 2.631 m2, sa odredbama propisanim zakonima o građevinskim proizvodima, što su i učinili. Jedan tip pločica, međutim, povučen je sa tržišta i uništen. Radilo se o 109 metara kvadratnih.

-Na osnovu rezultata proaktivnog nadzora može se zaključiti da keramičke pločice koje se stavljaju na tržište BiH većim dijelom nisu usklađene sa važećim propisima – kažu u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH.

Izvršena je administrativna i vizuelna provjera

Kako saznaje Fokus, više od stotinu kvadrata pločica povučeno je po nalogu inspekcije Republike Srpske. Na području tog entiteta izvršeno je pet kontrola, a kontrolisana su četiri različita modela proizvoda.

-Kontrola je podrazumijevala administrativnu i vizuelnu provjeru ispunjenosti uslova za stavljanje na tržište. To se odnosi na posjedovanje izjave i certifikata o usklađenosti, deklarisanje proizvoda, posjedovanje tehničkih uputstava koja moraju pratiti svako pojedinačno pakovanje i sadržavati informacije značajne za transport i upotrebu proizvoda – pojašnjava za Fokus Dušanka Nikolić, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove RS.

FUZIP naložio usklađivanje za 2.422 m2

Kod dva tipa proizvoda utvrđeni su određeni administrativni nedostaci. Informacije u tehničkom listu nisu bile prevedene na jedan od službenih jezika u BiH. Zatim, u oznaci usklađenosti nije bila navedena odgovarajuća norma, a uz proizvod nije bila priložena izjava o usklađenosti niti tehničko uputstvo.

-U slučajevima u kojima je riječ o nedostacima koji se mogu otkloniti, kao što je nepotpuna deklaracija ili obezbjeđivanje informacije u tehničkom listu na jednom od službenih jezika u BiH, inspekcija nalaže otklanjanje nedostataka. Po tom osnovu izvršeno je usklađivanje 209 m2 keramičkih pločica. Zbog nepravilnosti koje se ne mogu otkloniti naknadnim mjerama i radnjama, kao što je neposjedovanje izjave o usklađenosti, po nalogu inspekcije Republike Srpske sa tržišta je povučeno 109 m2 keramičkih pločica – kaže Nikolić.

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, u dijelu nadzora koji je provodila Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršeno je usklađivanje za 2.422 m2 keramičkih pločica.

Piše: S. Karaica/ Fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS